Bebis med dna från tre personer har fötts i Storbritannien

En bebis som har skapats med hjälp av dna från tre personer har fötts för första gången i Storbritannien. Forskare hoppas att tekniken i framtiden ska kunna förhindra barn från att födas med svåra genetiska sjukdomar.

ANNONS
|

Genom en banbrytande form av IVF har ett barn fötts i Storbritannien med dna från tre olika personer, rapporterar BBC.

Tekniken som forskarna använt sig av, mitokondrisk donationsbehandling (MDT), kan i framtiden komma att användas för att förhindra barn från att ärva genetiska sjukdomar.

Det hela görs i syfte för en medicinsk behandling och påverkar inte andra egenskaper hos barnet såsom till exempel utseende, och den tredje donatorpersonen blir inte heller en "tredje förälder” i någon juridisk mening.

Även om barnet som fötts har dna från tre personer så kommer den stora majoriteten av dna:t från dess två föräldrar. Bara ungefär 0,1 procent kommer från en tredje kvinnlig donator.

ANNONS

Så går en MDT-behandling till

Mitokondrier finns i nästan varje cell i kroppen och fungerar som cellens kraftverk. Defekta mitokondrier kan ge upphov till svåra sjukdomar, som kan leda till hjärnskador, muskelförtvining, hjärtsvikt eller blindhet. En del mitokondriella sjukdomar kan innebära att spädbarn dör bara dagar – eller rentav timmar – efter att det föds.

Mitrokondriella sjukdomar är ofta ärftliga och kan överföras genom äggceller. Därför utförs MDT-behandlingar som en modifierad form av IVF-behandlingar, där man använder sig av mitokondrier från ett friskt donatorägg.

Först tar man en äggcell från personen som bär på den potentiellt ärftliga sjukdomen. Från den äggcellen tar man ut cellkärnan. Sedan tar man ett friskt donatorägg, förstör dess cellkärna, och placerar förälderns cellkärna i donatorägget.

Kan röra sig om fler barn som fötts

Barnet som fötts är det första i Storbritannien, men inte i världen. Det första barnet som föddes med denna teknik föddes till en jordansk familj som fick behandling i USA 2016.

Enligt uppgifter som myndigheten Human Fertilization and Embryology Authority (HFEA) gått ut med till The Guardian kan det även röra sig om fler än ett barn som fötts i år.

– Nyheten om att ett litet antal spädbarn med donerade mitokondrier fötts i Storbritannien är nästa steg i vad som, förmodligen, kommer att förbli en långsam och försiktig process för att utvärdera och förfina mitokondriell donation, säger Sarah Norcross, chef för Progress Educational Trust, en ideell organisation som arbetar med infertilitet och genetiska sjukdomar.

ANNONS

De säger att totalt har "färre än fem" barn fötts den 20 april 2023. De vill inte uppge exakta siffror för att förhindra att familjerna identifieras.

LÄS MER:Foster hittat i ettårings hjärna

LÄS MER:Föräldrar krävde ovaccinerat blod – läkare fick vårdnad om sonen

LÄS MER:Tonåring lämnade bebis i sopcontainer i USA – får 16 år i fängelse

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS