Bashar hävde Syriens nödlagar

ANNONS
|

Efter nästan fem decennier av drakoniskt undantagstillstånd skrotade Syriens president nödlagarna. Reaktionerna är avvaktande och nya, väntade protester kommer att visa regimens verkliga uppsåt.

När Syriens statliga tv förkunnade att president Bashar al-Assad fört pennan till pappret och hävt landets nödlagar var reaktionerna från oppositionen avvaktande.

Syriens regim, en av världens mest repressiva, har i mer än en månad skakats av protester. Varje fredag har varit ett startskott för större demonstrationer. Ett krav är ett upphävande av nödlagarna som inskränker många friheter, och som ger de fruktade säkerhetsstyrkorna långtgående rättigheter. Vad al-Assads drag betyder återstår att se.

Avvaktande
-Vi bör vänta och se, sade en syrisk människorättsaktivist till TT via telefon från Damaskus.
-Om det inte innebär att säkerhetsstyrkorna slutar lägga sig i folks liv, slutar föra bort folk och slutar tortera betyder det inget.

Förutom ett hävande av undantagstillståndet undertecknade al-Assad dekret som upplöser den godtyckliga, statliga säkerhetsdomstolen som agerat i en skuggtillvaro jämte rättssystemet.

ANNONS

I en rapport från 2009 kallade människorättsgruppen Human Rights Watch domstolen en av regimens "viktigaste stödpelare för repression".

UD varnar

Det tredje beskedet från regimen var att syrierna ska ges "rätten att fredligt demonstrera", något som i praktiken innebär att tillstånd från regimen krävs för protester.

Den syriska regimen har besvarat slagord med skarp eld, något som på torsdagen fick svenska UD att skärpa reserekommendationerna och avråda från alla resor till flera städer. Den syriska aktivisten sade till TT att fredagens protester kommer att utvisa regimens verkliga uppsåt:

-I morgon är "Den stora fredagen" - och jag tror att det kommer att bli stort.
ANNONS