Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Robert Muellers utredning är under luppen.  Bild: Cliff Owen
Robert Muellers utredning är under luppen. Bild: Cliff Owen

Barr: Trump frustrerad över Mullerutredning

President Donald Trump var frustrerad och arg över den särskilde åklagaren Robert Mullers utredning av eventuellt samröre mellan Ryssland och Trumpkampanjen.
Det säger USA:s justitieminister William Barr vid offentliggörandet av Muellers rapport.

Barr tackar särskilde åklagaren Robert Mueller för hans grundliga utredning vid en presskonferens på torsdagen

– Som rapporten klargör försökte ryssarna att lägga sig i vårt val, säger han.

– Men tack vare rapporten vet vi att de inte fick hjälp av Trumpkampanjen eller någon annan amerikan för den delen.

Barr understryker flera gånger att Mueller inte hittat något bevis för att Trumpkampanjen agerat i maskopi med ryska intressen.

Rapporten som släpps är förkortad. Men enligt Barr har ingen utanför justitiedepartementet påverkat honom vad gäller vilka delar som strukits, hävdar han. Barr säger att det handlar om material som kan komma att användas av en åtalsjury, känsliga underrättelseuppgifter, information från pågående utredningar samt material som allvarligt inkräktar på privatlivet, säger han.

– Inget material har tagits bort på begäran av presidenten.

Justitieministern säger att Trump var frustrerad och arg över utredningen, som han ansåg kantades av läckor. Men han säger ändå att Vita huset har samarbetat med Muellerutredningen.

Barr säger också att han är angelägen om största möjliga transparens när det gäller Rysslandsrapporten. Efter att han lämnat över rapporten till relevanta kongressutskott, klockan 17 svensk tid, ska den publiceras på justitiedepartementets hemsida.

Därefter går han in på huruvida president Trump försökt sätta käppar i hjulet för utredningen och således hindrat rättvisan. Muellerrapporten tar upp tio episoder som berör presidenten – men tar inte ställning i själva skuldfrågan. Det gör däremot Barr, som utvärderat episoderna tillsammans med den biträdande justitieministern.

– Vi slår fast att det inte finns tillräckliga bevis för att slå fast att presidenten hindrat rättvisan, säger han.

President Trumps tidigare personlige advokat, den brottsdömde Michael Cohen, säger att han ser fram emot att berätta "allt" för allmänheten, efter att den så kallade Rysslandsutredningen offentliggjorts.

Samtidigt rasar Demokraterna i USA över justitieministerns beslut att hålla presskonferens innan Rysslandsrapporten lämnas till kongressen.

Jerrold Nadler, ordförande i representanthusets justitieutskott, och flera andra med honom menar att justitieminister William Barr försöker inverka på allmänhetens uppfattning om Rysslandsutredningen – redan innan den offentliggjorts.

William Barr fick rapporten redan den 22 mars. Då hade den särskilde åklagaren Robert Mueller tillbringat närmare 22 månader med att utreda rysk påverkan på valrörelsen 2016 och eventuella samrören mellan Trumpkampanjen och Moskva. Utredningen har resulterat i minst 34 åtal, bland annat mot flera tidigare nära medarbetare till Donald Trump.

Barr, som tillträdde i mitten av februari och som anses vara lojal med presidenten, var snabb med att sammanfatta rapporten i ett fyrsidigt brev till kongressen. I det skrev han att varken presidenten eller någon i hans kampanj konspirerat med Ryssland. Han noterade också att Mueller inte fastslår att presidenten begått brott men inte heller frikänner honom från anklagelser om att ha försökt hindra rättvisans gång, det vill säga motarbeta själva Rysslandsutredningen. Men, lade Barr till, han och biträdande justitieminister Rod Rosenstein, anser att det inte finns bevis för sådana åtal.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.