Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s justitieminister William Barr vill ta en titt på hur och varför den så kallade Rysslandsutredningen kom att starta.

Barr lyfter "spionage" mot Trumpkampanj

USA:s justitieminister William Barr säger sig vara bekymrad över otillåten övervakning av – eller spionage riktat mot – Donald Trumps presidentvalskampanj, inom ramen för den så kallade Rysslandsutredningen.

- Jag tror att spionage förekom. Frågan är: Var det på adekvata grunder? Jag säger inte att det inte var det, sade Barr vid en frågestund i senaten, men omformulerade sig kort därpå, när hans ordval ifrågasattes:

- Jag vill säkerställa att det inte förekom någon otillåten övervakning.

Vid en pressträff i Vita huset kallade president Trump utredarna för förrädare och liknade deras arbete vid en statskupp, i linje med en konspirationsteori han ofta för fram om att det hela var en konspiration inom de statliga institutionerna för att avsätta honom.

Rysslandsutredningen syftade i utgångsläget till att utreda ryska försök att påverka det amerikanska presidentvalet. Man fann att det gjorts sådana försök och det har lett till en rad åtal. I utredningen ingick att se om det fanns kopplingar till Donald Trumps presidentvalskampanj, men man fann inte att någon person som arbetade för kampanjen konspirerat med Ryssland – trots att personer med kopplingar till ryska staten vid flertalet tillfällen erbjöd den sin hjälp.

Justitieminister Barr har meddelat att rapporten kommer att offentliggöras under nästa vecka, exklusive de delar som inte kan publiceras av säkerhets- eller juridiska skäl.