Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s nytillträdde justitieminister William Barr. Arkivbild.

Barr avsäger sig inte Rysslandsutredningen

USA:s justitieminister William Barr kommer inte stiga åt sidan och avstå att lägga sig i Robert Muellers så kallade Rysslandsutredning, som väntas bli klar inom kort. Det uppger Bloomberg.

William Barr följer därmed inte sin företrädare Jeff Sessions, som avsade sig all hantering av utredningen och överlät ansvaret till biträdande justitieminister Rod Rosenstein. Sessions beslut att stiga åt sidan fick Donald Trump att ilskna till och låg till stor del bakom presidentens beslut att i november sparka Sessions.

- Efter general Barrs godkännande har flera högt uppsatta etikrådgivare gett rådet att general Barr inte ska avsäga sig ansvaret för den specielle åklagarens utredning. I linje med de råden har general Barr valt att inte avsäga sig ansvaret, säger Kerri Kupec, talesperson på justitiedepartementet till nyhetsbolaget.

Barr har tidigare kritiserat utredningen men lovade när han hördes av senatens justitieutskott att skydda utredningen. Barr sade då också att han inte tycker att det pågår en häxjakt på Donald Trump, och att han ser det som otänkbart att den särskilde åklagaren Robert Mueller gör något som rättfärdigar att Barr att stänga utredningen.

Inför utfrågningen skrev Barr dock ett 19-sidigt pm där han argumenterade för att Rysslandsutredningen var misslyckad och innehöll stora brister.

När utredningen är klar är Mueller ålagd att lämna över en konfidentiell rapport till justitieministern. Men det finns inte några krav på att den även ska delas med kongressen och, i förlängningen, allmänheten. Det är upp till justitieministern att avgöra hur mycket som ska offentliggöras.