Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En aktivist deltar i en marsch mot sexuellt våld i New Delhi 2012. Arkivbild.

Barnvåldtäkt väcker starka känslor i Indien

En brutal våldtäkt och mord på en åttaårig flicka i norra Indien har lett till landsomfattande protester och åter satt ljuset på frågan om sexuellt våld i landet.

Fasansfulla detaljer om vad den åttaåriga flickan utsatts för har väckt stor uppmärksamhet sedan de offentliggjordes i veckan. Hon ska ha kidnappats av två män som sedan hållit henne fången i flera dagar i delstaten Jammu och Kashmir i norra Indien. Flera män ska ha våldtagit flickan innan hon till slut mördats och hennes kropp dumpades i skogen, där den hittades i januari i år.

Bland de åtta män som nu misstänks för inblandning i brottet finns flera poliser och en pensionerad lokalpolitiker från området.

Händelsen har åter väckt liv i den proteströrelse som uppstod i samband med en uppmärksammad gruppvåldtäkt och mordet på en student på en buss i huvudstaden New Delhi 2012.

Protester

Under torsdagen organiserades en marsch i New Delhi för att hedra minnet av flickan och andra offer för sexuellt våld.

- Liksom för miljontals indier så gör det ont i mitt hjärta i kväll. Indien kan helt enkelt inte fortsätta behandla sina kvinnor som det gör idag, sade oppositionspolitiker Rahul Gandhi under marschen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Flera kända personer har kommenterat händelsen.

"Det är den grymmaste formen av ondska att skada ett oskyldigt barn. Vad händer i världen vi lever i??? Dessa människor bör få det strängaste straffet som finns", skriver Bollywood-stjärnan Anushka Sharma på Twitter.

Etnisk konflikt

Mordet har också eldat på den etniska konflikten i området. Majoriteten av befolkningen i hela delstaten är muslimer. Men i Jammu, i söder, är den största andelen hinduer. Samtliga män som anklagas för mordet är hinduer och ett av motiven var, enligt polisen, att driva bort flickan och andra muslimska familjer från området.

På sociala medier har många hinduer uttryckt sitt stöd till de män som nu sitter gripna.

Det är det andra uppmärksammade våldtäktsfallet på kort tid. Nyligen inledde Indiens federala polis en utredning mot en parlamentsledamot som anklagats för våldtäkt på en 16-årig flicka i juni förra året. Lokalpolis ska ha vägrat att utreda politikern som tillhör det styrande hinduistiska partiet BJP. Politikern själv nekar till anklagelserna.