Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Michel Barnier målar upp en dyster bild av Storbritannien efter EU-utträdet. Arkivbild. Bild: Francisco Seco/AP/TT
Michel Barnier målar upp en dyster bild av Storbritannien efter EU-utträdet. Arkivbild. Bild: Francisco Seco/AP/TT

Barnier tar brexitbladet från munnen

På besök i Nordirland målade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier upp en dyster bild av Storbritannien efter brexit. "Negativa konsekvenser", "skademinimering" och "klippkant" var några förutsägelser som figurerade i Barniers framtidsbeskrivning.

Med sakligheten som ledstjärna har Michel Barnier navigerat brexitstormen. Men på plats i nordirländska Belfast slog EU:s chefsförhandlare an en mer tyckande ton när han i ett tal gav sin bild av hur brexit kommer att påverka Storbritannien.

– Det står absolut klart att det kommer att bli negativa konsekvenser, sade Barnier.

– Oavsett vilken uppgörelse vi når om våra framtida relationer så kommer brexit alltid att handla om skademinimering.

Att helt undvika handelsstörningar är "omöjligt", menade Barnier. I stället måste ambitionen nu vara att undvika den "klippkant" som väntar om parterna inte förmår enas om nya avtal innan den överenskomna övergångsperioden går ut vid nästa årsskifte.

Chefsförhandlaren gav också en känga åt brexitörernas självuppfattning.

– Det sägs att brexit ska handla om "globala Storbritannien", sade Barnier med åsyftning på en fras som den brittiska regeringen använder för att beskriva sina utrikespolitiska ambitioner efter utträdet.

– Men för oss, uppriktigt sagt, är det EU som hjälper medlemsstaterna att bli mer globala. Det finns ingen chans att något av våra länder skulle kunna ha samma genomslagskraft på egen hand.