Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Michel Barnier vid en debatt i Europaparlamentet i våras. Arkivbild.
Michel Barnier vid en debatt i Europaparlamentet i våras. Arkivbild. Bild: Olivier Hoslet/AP/TT

Barnier bekräftar: Kandiderar till president

EU:s tidigare brexitförhandlare Michel Barnier vill bli Frankrikes näste president, bekräftar han i fransk tv.
President Emmanuel Macron har därmed fått en tung utmanare från höger.

– I dessa svåra tider har jag fattat beslutet att ställa upp för att bli president i ett försonat Frankrike, att respektera fransmännen, och att få Frankrike att bli respekterat, säger Barnier i TF1 :s kvällsnyheter.

Den tidigare chefsförhandlaren, som först behöver vinna primärvalen i konservativa gaullistpartiet Republikanerna (LR), har lång erfarenhet inom politiken, både på nationell nivå och inom EU.

Det franska presidentvalet i vår kommer enligt de flesta bedömare troligen att bli en duell mellan mittenpresidenten Macron och extremhögerns utmanare Marine Le Pen från Nationell samling (RN). Barniers besked skulle dock kunna förändra spelplanen. I förra valet låg Republikanernas kandidat François Fillon bra till i opinionen innan han fick kasta in handduken efter att ha ertappats med bedrägeri, för vilket han senare dömdes till fängelse.

På frågan om varför Barnier vill utmana Macron svarar högerpolitikern att han vill "förändra landet", "återupprätta statens auktoritet" och "begränsa och ta kontroll över invandringen".

Franska presidentvalet går av stapeln i två omgångar i april 2022.