Chelsea Clinton är inte i rampljuset så ofta.
Chelsea Clinton är inte i rampljuset så ofta.

Barnen betyder mycket för presidentvalet

ANNONS
|

Republikanernas toppnamn Rudolph Giuliani kan dock inte räkna med uppställning.

- Jag har inget till övers för honom, säger sonen. Jag brås bara på min mamma.

Det är ett vågspel att plocka in de vuxna barnen i kampanjen. Välartade avkommor kan förstärka det positiva och förmänskliga presidentkandidaten. Men barnens snedsteg eller negativa omdömen kan fälla även den bästa. Hur skall kandidaten kunna styra nationen, brukar det heta, om han eller hon inte klarar av att hålla ordning på den egna familjen?

När John F Kennedy ställde upp som presidentkandidat 1960 slöt klanen upp. Pappa Joseph och mamma Rose, sex syskon och deras respektive, småbarn som skuttade runt och skapade bilden av den lyckliga, sammansvetsade familjen. Det blev framgångsreceptet som alla kandidater sedan dess försökt kopiera. George Bush den äldre gick längst. Han lät sig fotograferas i pyjamas i sängen med hustrun Barbara i prydligt nattlinne och med barnbarnen runt omkring. Vid bordet i sängkammaren satt de vuxna barnen - inklusive George W - med tidningar och kaffekoppar. Allt andades familjeidyll.

ANNONS

Reagan ställde inte upp för dottern

Skilsmässa ansågs länge sätta stopp för presidentdrömmar. Men Ronald Reagan ändrade på det. Han var skild från skådespelerskan Jane Wyman som han adopterat två barn tillsammans med, Michael och Maureen. Med sin andra fru Nancy hade han barnen Ron och Patti.

Men Ronald och Nancy Reagan agerade utåt som om de inte hade några barn. Det var kanske bäst så. Ron var på den tiden dansör med andra politiska värderingar än föräldrarna och Patti tog sin mammas efternamn Davis för att distansera sig. Maureen ansträngde sig för att vara "pappas flicka" och kampanjade - till hans missnöje - för honom. Han ställde aldrig upp för henne när hon försökte sig på en politisk karriär.

Inga kända skandaler kring Chelsea Clinton

Barn i övre tonåren är sällan tillgångar i presidentsammanhang. Gerald Ford tvingades medge att hans barn prövat marijuana och George W Bushs tvillingdöttrar har plockats upp av polisen när de besökt barer som minderåriga. Kring Chelsea Clinton, enda barnet och numera 27, finns dock inga större kända skandaler. Hon arbetar på en investeringsbank i New York och står sina föräldrar mycket nära. Hillary Clinton är noga med att inte exponera dottern för mycket - så när Chelsea ställer upp behandlas hon som en prinsessa. Hon kan komma att bli "första barn" en andra gång om mamma vinner valet.

ANNONS

Den republikanske kandidaten Mitt Romney har fem söner mellan 26 och 37 med i sin kampanj, John Mc Cain har fem barn mellan 48 och 21 som han mobiliserar. I Fred Thompsons kampanj finns de två sönerna, 47 och 42 år, med lämpliga bakgrunder som lobbyister och politiska konsulter. Mike Huckabee har tre barn mellan 25 och 30 som kampanjar för honom.

Demokraten Barack Obamas barn är för små för att kampanja själva men passar bra in när bilden skall skapas av den unga, vackra familjen. John Edwards två äldsta barn hjälper pappa när mamma behandlas för cancer.

Albert Gore jr rökte marijuana

Ännu har inga kandidatbarn vållat pappa eller mamma skada men det betyder inte att de är utom fara. Al Gore - som inte ens är kandidat men som många hoppas till sist skall ställa upp - fick se sin son Albert Gore jr uthängd i våras sedan han ertappats med marijuana.

Och det är egentligen bara den republikanske frontfiguren Rudolph Giuliani som framstår i dyster dager när hans familjesituation granskas. Tilläggas skall att han förorsakat den mesta skadan själv. Han är omgift sedan några år men skilsmässan från tidigare frun var en enda lång dokusåpa. Han meddelade i en tv-intervju att han just låst ut fru och barn från borgmästarresidenset i New York och låtit sin nya flytta in. Det var så den gamla familjen fick reda på vad som gällde.

ANNONS

Tar avstånd från sin pappa

Nu tar de två barnen i tjugoårsåldern avstånd från sin pappa och sonen Andrew säger kort:

- Jag har inte minsta likhet med honom. Alla mina värderingar kommer från mamma.

Sonens karaktärsmord på fadern stjälper ännu inte kampanjen. Men när det på allvar hettar till kan det vara just detta som får några nödvändiga procent att hamna i en annan kandidats fålla. Som man bäddar får man ligga. Sonen säger att det gärna får gälla också pappas presidentambitioner.

ANNONS