Barn svälter i belägrad stad

Så många som 42 000 civila anses leva nära svältgränsen i den syriska staden Madaya, som har varit belägrad i sex månader. Men hjälpen är på väg. – Vi förbereder dussintals med lastbilar med mat och förnödenheter, berättar Pawel Krzysiek, talesperson för Röda Korset i Syrien, för GP.

ANNONS
|

Den lilla staden Madaya var tidigare en semesterort med frisk luft och vackra vyer på den syriska landsbygden. Dess befolkning har växt efter att många flyktingar från närliggande staden Zabadani sökte sig dit på flykt undan strider sommaren 2015.

Nu omges Madaya av landminor och styrkor från den libanesiska Hizbollah-milisen, som är allierad med Assadregimen. Enligt FN finns det trovärdiga uppgifter om att människor dött av svält och dödats när de försökt fly.

Bilder på utmärglade barn med insjunkna ansikten har cirkulerat i sociala medier i flera dagar, men än har ingen officiell lägesrapport kommit från staden.

I ett videoklipp berättar en liten pojke att han inte ätit på sju dagar. Enligt rapporter i flera internationella medier har matbristen gjort att de boende har börjat äta vilda växter, insekter och katter.

ANNONS

Det har dock inte gått att bekräfta att bilder och videoklipp som har delats verkligen kommer från Madaya.

En kvinnlig journalist med rötter i Syrien berättar på Facebook att hon har fått en bild på en äldre döende släkting från staden.

"Han är inte sjuk, han dör inte på grund av sin ålder... han dör på grund av svält", skriver hon i ett inlägg som har delats 700-tal gånger.

"Det här är inte folk som någonsin har behövt gå hungriga speciellt länge. De har inte heller upplevt svår fattigdom tidigare. I själva verket har de pengar men det finns ingen mat att köpa. Vi har hört att priset för ris, linser och böner har stigit till 50 dollar per kilo", skriver hon vidare.

Pawel Krzysiek, talesperson för Röda Korset i Syrien, berättar för GP att det är svårt att bedöma läget utifrån men att allt tyder på att snabba insatser behövs.

– Jag var där senast i oktober och levererade mat. Redan då såg folk undernärda ut. Jag träffade mammor som på grund av undernäring inte kunde amma och bad om mjölkersättning. Sedan dess har det varit svårt att nå fram med hjälp. Det är svårt för oss att veta hur länge våra leveranser har räckt, säger han.

ANNONS

– Samtidigt är det oviktigt om människor verkligen dör av svält. Vi ska väl försöka hjälpa innan det går så långt att de dör, säger han.

De senaste dagarna blev det klart att den syriska regimen skulle ge hjälparbetare fri passage till staden, något som även har bekräftats av Hizbollah.

FN har meddelat i ett uttalande under torsdagen att man kommer att skicka hjälp till staden de kommande dagarna. Också städerna Fuah och Zakriya, som belägrats av rebellerna, i nordliga provinsen Idlib ska få hjälp.

– Situationen är extremt polariserad. Jag blir ofta förvånad av kommentarerna i sociala medier där man snabbt kommer in på politiska diskussioner. En del påstår att städer som belägrats av rebellerna ändå får hjälp av syriska staten. Att vi inte borde hjälpa den sidan. Men för oss handlar det bara om människor i kris, barn som inte får mat och gamla som inte får vård, det spelar ingen roll vilken sida av konflikten de är på.

Just nu arbetar Röda korset med att förbereda en konvoj med bussar som ska skickas till de drabbade städerna. I oktober kördes 25 bussar till Madaya och enligt Pawel Krzysiek blir det minst dubbelt så många den här gången.

ANNONS

Varför dröjer det så länge innan ni sätter igång?

– Det är en oerhört komplicerad konflikt. Vi har rebellgrupper som kontrollerar stora delar av landet i krig mot regeringen som stöds av vissa internationella makter som i vissa fall bistår den militärt. Samtidigt finns andra internationella aktörer som har inlett operationer mot regeringen. För oss innebär det en hel del logistik innan vi kan lasta bussarna och köra iväg. Vi måste ha en massa tillstånd och upplysa alla möjliga grupper om att vi är på väg.

Pawel Krzysiek tror att de kan börja åka under söndagen eller måndagen. Men det behövs mer än en insats.

– Det blir en punktinsats, vi vill i stället se regelbundna leveranser över längre tid. Vi kan bara åka när vi får tillstånd. Sjukvården måste fungera. Barn måste få mat. Den här leveransen löser inte problemet. Och i ett större perspektiv, hjälparbete kommer inte rädda Syrien. Det krävs en politisk lösning.

Enligt FN lever 400 000 människor i städer som belägras av olika sidor i Syrien.

I november enades 17 länder om en fredsplan för Syrien. I slutet av januari ska förhandlingar mellan rebellgrupper och regimen inledas med målet att uppnå ett eldupphör i maj.

ANNONS
ANNONS