Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Påven talade inför storpublik i Fátima.

Barn som såg Maria i Fátima nu helgon

Påve Franciskus har helgonförklarat två barn som för 100 år sedan sade sig ha sett Jungfru Maria vid Fátima i Portugal.

- Vi förklarar de saliga Francisco Marto och Jacinta Marto för helgon, registrerar dem på listan över helgon och förklarar att de måste vördas som sådana av kyrkan, sade Franciskus enligt nyhetsbyrån AFP:s referat vid en ceremoni på lördagen.

Enligt en kommuniké från Vatikanen beräknas 500 000 anhängare ha varit på plats i Fátima, som i normala fall har en befolkning kring 10 000. Den lilla staden är dock van vid många besökare – den har efter barnens berättelser för ett sekel sedan förvandlats till en av kristendomens mest populära platser.

De två barnen ska tillsammans med sin kusin Lúcia ha fått uppenbarelser av Mikael ärkeängeln 1916 och Maria 1917. När de berättade om Marias framträdanden var Lúcia 10 år, Francisco 9 och Jacinta 7.

De två syskonen dog bara något år senare i spanska sjukan, den influensa som härjade i Europa vid denna tid. De är därmed bland de yngsta helgonen inom katolicismen.

Lúcia blev en känd nunna och levde ända till 2005. Katolska kyrkans genomgång av hennes gärning tar därför längre tid, men även hon väntas bli helgonförklarad.