Barn saknas i grotta i översvämningarnas Nya Zeeland

Regnet vräker ner över Nordön i Nya Zeeland och en räddningsinsats pågår efter att ett barn försvunnit i ett stort grottsystem. Sökinsatserna avbröts när natten drog in över önationen.
– Våra tankar är med familjen, säger Tony Hill, vid den lokala polisen till The Guardian.

ANNONS
|

En tonåring saknas i ett grottsystem i samhället Whangerei i Northland, Nya Zeeland, rapporterar The Guardian. Det var när en skolklass besökte grottsystemet som kraftiga översvämningar slog till. Enligt skolans rektor skulle eleverna ha en lektion utomhus där de bland annat utforskade Abbey Caves, som ligger i området.

Rektorn Karen Gilbert-Smith uppger att de där drabbades av det ”extrema väder” som rådde.

– En av våra elever saknas för tillfället efter att vi påverkades av vädret. Det är väldigt upprörande för alla inblandade, säger hon till The Guardian.

En stor sökinsats inleddes under tisdagen i grottsystemet men efter sex timmar utan resultat fick de avbryta letandet när det blev för mörkt. Tanken är att sökinsatsen fortsätter när det ljusnar igen.

ANNONS

Totalt var det två vuxna och femton barn som befann sig i grottsystemet när vattnet började stiga kraftigt.

– En grupp människor har sedan dess tagit sig ut, men en elev är fortfarande inte anträffad. Händelsen utvecklas fortfarande, säger Tony Hill till den brittiska tidningen.

– Våra tankar är med det saknade barnets familj och alla de som är delaktiga i gruppens utflykt samt själva skolan, fortsätter han.

Skyfallsdrabbat land

Det har regnat kraftigt i området, som ligger på den nyzeeländska Nordön, den senaste tiden. Nya Zeeland har kämpat mot kraftigt regn och översvämningar en hel del den senaste tiden. Översvämningarna som slog till i januari i år dödade flera personer och redan nu drabbas landet av vattnet igen.

I Nya Zeelands största stad, Auckland, har gatorna börjat översvämmas igen och under tisdagen har lokala myndigheter utlyst nödläge i regionen.

– Regionen är så mättad efter fyra eller fem riktigt tuffa månader. Aucklandregionen har fått 90 procent av sitt årliga normala regn under årets första tredjedel, säger Rachel Kelleher vid Aucklands krishanteringsmyndighet till The Guardian.

Enligt Nya Zeelands skatteverk har årets översvämningar hittills kostat upp emot 14,5 miljarder nyzeeländska dollar, motsvarande drygt 93 miljarder kronor.

LÄS MER:Nybyggt i Bangladesh för att stå emot naturens krafter

LÄS MER:Nya Zeelands rökstopp skapar nytt beroende

LÄS MER:Nya Zeelands ledare vill gå mot republik

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS