Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Barn räddade från sexslaveri inför OS

Åtta ungdomar har befriats i en razzia där polisen slog till mot ett prostitutionsnätverk som agerade i området där OS kommer hållas i Rio de Janeiro. Tre av sexslavarna var minderåriga.

Nu är det mindre än en månad kvar tills OS i Rio inleds. Staden jäktar för att hinna klart med en mängd byggprojekt men även med att rensa upp i staden. I helgen slog polisen till mot ett nätverk med sexslavar i stadsdelarna Barra da Tijuca och Recreio i Rio de Janeiro. 

– Vi inleder nu en stor insats inför OS för att förhindra att barn och ungdomar exploateras i prostitution. Vår underrättelsetjänst är nu extra uppmärksam och vi ber folk att tipsa oss om liknande fall, sa åklagaren Cristiana Bento till tidningen O Globo.

Utredningen inför tillslaget visar att barn och unga tvingats sälja sex på strandpromenaden i Recreio. Det är den strandnära stadsdel som ligger närmast den nybyggda OS-byn som strax kommer tas i bruk. Utredningen visar även att de unga använde droger.

Åtta ungdomar befriades vid razzian. Tre av dessa var minderåriga i 15-16-årsåldern. Samtliga offer har nu blivit omhändertagna av de sociala myndigheterna i Rio de Janeiro.

I Brasilien är det ett brott att köpa sex av barn och att locka till eller koppla samman sexköpare och barn. Men brottet omfattar även de ägare, chefer eller ansvariga vid affärer eller restauranger där brottet utförs eller underlättas.

– Den maximala påföljden för de brott som omfattas av de brasilianska lagarna kring barnsexköp är 10 år på sluten anstalt, sa åklagare Cristiana Bento till nyhetssajten G1.

Enligt UNICEF prostituerar sig 250 000 barn i Brasilien varje år. Andra källor hävdar att det rör sig om uppemot 2 miljoner. Betalningen sker i en mängd olika former, från mat och pengar till droger. 

Under megaevents såsom OS ökar antalet sexköp av såväl barn som vuxna i värdstäderna. Polisen i Rio de Janeiro planerar att göra fler tillslag mot barnbordeller, men avslöjar inte när dessa kommer ske.

OS invigs 5 augusti i staden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.