Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Minst 14 personer dödades i morgonens explosioner i Kabul.

Barn och journalister dödade i Afghanistan

Minst 25 människor har dödats och omkring 50 skadats i två bombdåd i Afghanistans huvudstad Kabul, enligt afghanska hälsodepartementet. Bland dödsoffren finns en fotograf från nyhetsbyrån AFP och ytterligare åtta journalister. I Kandahar har minst elva barn dödats i en tredje attack.

Även en BBC-journalist, den 29-årige afghanske reportern Ahmad Shah, dödades under måndagen i en attack i Khost-provinsen, meddelar public servicebolaget i ett uttalande.

Den första attacken i huvudstaden Kabul utfördes i morgonrusningen i området Shashdarak, nära en byggnad tillhörande den afghanska säkerhetstjänsten NDS, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Gärningsmannen kom på motorcykel och detonerade en sprängladdning som dödade flera personer, enligt inrikesdepartementet. Offren var civila, uppger Kabuls polischef.

Utklädd till journalist

Kort efter den första explosionen inträffade en andra i samma område. Enligt polisen ska någon form av sprängladdning ha detonerat i närheten av en grupp journalister som samlats vid morgonens attentatsplats. Shah Marai, den franska nyhetsbyrån AFP:s chefsfotograf i Kabul, dödades i explosionen. Ytterligare sju journalister från olika afghanska medier miste livet, enligt AFP.

- Bombmannen var förklädd till journalist och sprängde sig själv mitt i folksamlingen, säger polistalespersonen Hashmat Stanikzai till nyhetsbyrån.

En fotograf från den brittiska nyhetsbyrån Reuters skadades lindrigt av splitter.

Barn dödade i Kandahar

Några timmar efter dåden i Kabul dödades minst elva barn i en självmordsattack riktad mot en utländsk militärkolonn i Kandahar i södra Afghanistan, enligt lokala myndigheter. Barnen befann sig på en koranskola i närheten då militärfordonen passerade och den bilburna attentatsmannen utlöste sin sprängladdning.

Ytterligare 15 personer skadades i dådet, däribland afghanska och utländska säkerhetsstyrkor.

Extremistgruppen IS, som regelbundet utför attentat i Kabul, har i ett uttalande genom sin propagandakanal Amaq tagit på sig de två dåden i Kabul. I förra veckan hävdade EU:s polismyndighet Europol att europeisk och amerikansk polis slagit ut en stor del av IS propagandamaskineri, däribland Amaq, i en samordnad attack.

Ingen har tagit på sig dådet i Kandahar.

Ökad attentatsrisk

Myndigheterna har varnat för en ökad risk för fler attacker – både i Kabul och på andra platser – inför de afghanska parlamentsvalen, som är planerade till oktober. 22 april dödades 57 personer i en självmordsattack vid en röstregistreringslokal i stadens västra delar. Över 100 människor skadades.

Fotografen Shah Marai började arbeta för AFP 1996, då som chaufför. 2002 började han ta bilder på heltid, och senare blev han chefsfotograf på nyhetsbyråns redaktion i Kabul.

Marai efterlämnar sex barn, däribland en nyfödd dotter.

- Det här är ett förkrossande slag för vårt tätt sammansvetsade team på redaktionen i Kabul, och för hela byrån, säger Michèle Léridon, chef för AFP:s globala nyhetsarbete, till AFP.