Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Syriska kvinnor och barn väntar vid FN:s registreringskontor för flyktingar i Bekaa-dalen, Jordanien.

Barn drabbas hårt av Syrien-kriget

På ett år har antalet barn som är drabbade av kriget i Syrien ökat till 5,5 miljoner, vilket är mer än en fördubbling. Det konstaterar barnrättsorganisationen Unicef i en rapport tre år efter krigsutbrottet.

Kriget påverkar barnens fysiska och psykiska hälsa negativt. Många kan inte gå i skola och en del tvingas börja jobba för att bidra till familjens försörjning.

De drabbade barnen finns såväl i Syrien som i flyktingläger i grannländer.

Unicefs expert Jane McPhail, som arbetar med syriska flyktingbarn i Jordanien, beskriver deras tillvaro:

– De har upplevt de mest fruktansvärda saker och glömt normala sociala och känslomässiga uttryck. En liten pojke som kom över gränsen med sina föräldrar hade helt slutat tala. Men efter att ha tillbringat tid i ett Unicef-stött barnvänligt utrymme, så började han en dag prata igen. Alla var förundrade och rörda, i synnerhet hans föräldrar. De hade trott att de aldrig skulle få höra hans röst igen.

Bland dem som lever i fattigdom och misär i flyktingläger är våld inom familjen på uppgång. Äldre barn kan ge uttryck för frustration, skam och ilska.

Inne i Syrien rekryteras pojkar så unga som 12 år till kriget – en del till direkt strid, andra som informatörer, vakter eller vapensmugglare.

Fakta: Syriska barn på flykt

Antalet barn som är internflyktingar i Syrien har ökat från 920 000 till nästan tre miljoner sedan mars 2013. Under samma period har antalet barn som lever i flyktingläger i grannländer ökat från 260 000 till 1,2 miljoner.

Tillvaron som flyktingar har en allvarlig inverkan på barnens psykiska och fysiska hälsa. Många av flyktingbarnen har ingen skolgång och tvingas arbeta för familjens uppehälle. (TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.