Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barbara Bush vid en julfest i Vita huset tillsammans med skolbarn 1991.

Barbara Bush är död

Barbara Bush har avlidit, uppger hennes familj. 92-åringen var en av två som fått se både sin man och sin son bli valda till presidenter i USA.

"Barbara Pierce Bush avled tisdagen den 17 april 2018 vid en ålder av 92 år", lyder ett uttalande från George Bush den äldres kansli. De var gifta i 73 år.

Barbara Bush var hustru till den tidigare amerikanske presidenten George H W Bush och mor till George W Bush, som var president 2001–2009. Det är bara en annan kvinna i amerikansk historia som upplevt att både hennes man och son valts till president (den första var Abigail Adams, som levde 1744–1818).

"Frodig mormorstyp"

Som första dam, åren 1989 till 1993, brann hon för att öka läs- och skrivkunnigheten och startade en stiftelse som arbetar med frågan. Hon framstod som en hängiven fru och mor, och kontrasterade enligt CNN mot både sina för- och efterträdare, som var mer direkt inblandade i sina makars presidentskap.

I en TT-artikel från 1990 beskrevs hon som en "varm, frodig mormorstyp", känd för att vara snabbtänkt och alltid hitta den rätta repliken. I ett tal vid Wellesley College samma år riktade hon sig mot publiken och sade:

- Någonstans här ute i publiken kan det till och med finnas någon som en dag vill följa i mina fotsteg i Vita huset, i rollen som presidentens partner, sade hon enligt LA Times.

När publiken, som mest bestod av kvinnor, förvånat tystnade, tillade hon:

- Och jag önskar honom lycka till.

Vårdades i hemmet

För några dagar sedan meddelades det att Bushs hälsa svek och att hon beslutat att inte längre fortsätta med medicinsk behandling. Hon vårdades i sitt hem omgiven av sin familj den sista tiden.

Kondoleanserna strömmar in efter beskedet om hennes död.

Sonen George W Bush skriver i ett uttalande: "Barbara Bush var en fantastisk första dam och en kvinna som inte liknade någon annan". "Mamma höll oss på tårna och fick oss att skratta in i det sista."

Barbara Bush fick sex barn. En av hennes andra söner, Jeb, skriver: "Jag är väldigt privilegierad att vara son till George Bush och den exceptionellt älskvärda, roliga, sociala, kärleksfulla, tuffa, smarta och graciösa kvinna som var en naturkraft mer känd som Barbara Bush."

BIll Clinton instämmer i hyllningskören och beskriver Bush som en anmärkningsvärd kvinna.

"Hon visade oss hur ett ärligt, lysande, fullt liv ser ut", skriver han på Twitter.

USA:s nuvarande president Donald Trump kommenterar också via Twitter.

"Hon kommer länge att bli ihågkommen för sin hängivenhet gentemot landet och familjen, som hon tjänat otroligt bra", skriver han.

Själv var Barbara Bush, som inte var rädd att säga sin åsikt, inte särskilt förtjust i Trump

- Han har sagt fruktansvärda saker om kvinnor, fruktansvärda saker om militären. Jag förstår inte varför människor stödjer honom, sade hon under valrörelsen till CNN.