Kvinnor i Kabul som demonstrerar mot talibanstyret. Bild från 3 september.
Kvinnor i Kabul som demonstrerar mot talibanstyret. Bild från 3 september. Bild: Wali Sabawoon/AP/TT

Bara pojkar kallas till skolan av talibanerna

Flickorna exkluderas när talibanerna beordrar pojkar och manliga lärare tillbaka till skolorna i Afghanistan.

ANNONS

Islamistgruppen har tidigare lovat att regeringen ska vara mer öppen för kvinnors deltagande i samhället jämfört med gruppens extremt hårdföra styre under 1990-talet. Men inför skolornas öppnande för elever i åldrarna 13-18 år välkomnas endast pojkar tillbaka, enligt ett uttalande från landets utbildningsdepartement under fredagen.

"Alla manliga lärare och elever ska delta i utbildningarna", hette det i uttalandet, som inte nämnde kvinnliga lärare eller flickor.

FN oroade

FN säger sig vara "djupt oroade" över flickors framtida skolgång i Afghanistan.

"Det är avgörande att alla flickor, inklusive äldre flickor, tillåts att återuppta sin utbildning omedelbart. För det behöver kvinnliga lärare få återgå till undervisningen", sade FN:s barnfond Unicef i en kommentar.

ANNONS

Förskolorna i landet har öppnat sedan tidigare, oftast med flickor och pojkar i separata klasser, och där har en del kvinnliga lärare kunnat återgå. Regimen har även tillåtit att kvinnor går på privata universitet, men med kraftiga begränsningar för vilka kläder som tillåts och hur man får röra sig.

Inga kvinnor i regeringen

Även om kvinnor fortsatt är marginaliserade i landet så har afghanska kvinnor de senaste 20 åren lyckats kämpa sig till grundläggande rättigheter. Hundratusentals har kommit i jobb och kvinnor har kunnat bli politiker, jurister, piloter och poliser.

Än så länge har talibanerna inte visat sig särskilt villiga att upprätthålla de framstegen. Inga kvinnor finns med i den nya regeringen och många har slutat gå till arbete.

På fredagen kom även ett annat tecken på talibanernas motvilja mot kvinnornas roll i nuvarande Afghanistan, då departementet för kvinnofrågor såg ut att avvecklas.

Filmer på sociala medier visade tidigare anställda kvinnor utanför byggnaden protestera efter att ha förlorat sina jobb. Samtidigt sågs andra arbeta med att sätta upp skyltar för ett departement som under det förra talibanstyret blev ökänt för att genomdriva den strikt religiösa doktrin som gällde då.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS