Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trumps forne chefsstrateg Steve Bannon och franska Nationella frontens Marine Le Pen vid en gemensam presskonferens.

Bannon vid Le Pens sida på partikongress

Ledaren för franska Nationella fronten, Marine Le Pen, hoppas på en pånyttfödelse för sitt stukade extremhögerparti under helgens kongress. Till sin hjälp har hon USA:s president Donald Trumps forne chefsstrateg Steve Bannon.

Han anlände till nordfranska Lille under lördagen där han höll ett tal inför partikongressen och träffade Marine Le Pen.

"Nyheten om att Steve Bannon kommer till kongressen har elektrifierat stämningen här i Lille under morgonen!", skrev den lokale partiföreträdaren Jean-Patrick Fillet på Twitter inför amerikanens ankomst.

"Världsomspännande rörelse"

Bannon, som tidigare drev den högerextrema nyhetssajten Breitbart, var en av Trumps närmaste män under den amerikanska presidentvalskampanjen och under hans första månader i Vita huset. Men efter slitningar dem emellan sparkades han från sin post i augusti i fjol.

- Vad jag har lärt mig är att ni är en del i en världsomspännande rörelse som är större än Frankrike, större än Italien, större än Ungern, större än oss alla, sade Bannon i sitt tal.

Han tillade att han inte besöker Europa i rollen som "lärare" utan som "betraktare" och att han är där för att göra lärdomar.

På europeisk rundresa

Bannon har vid upprepade tillfällen uttryckt stöd för Europas ytterkantshöger, och är på rundresa på kontinenten för att främja en bred populiströrelse. Tidigare har han bland annat besökt Italien där Nationella Frontens samarbetspartner, främlingsfientliga Lega, ökade kraftigt i valet i söndags.

Nio månader efter den svidande förlusten mot Emmanuel Macron i det franska presidentvalet hoppas nu Le Pen blåsa nytt liv i Nationella fronten, och putsa fasaden på ett parti med en historia av öppen rasism och antisemitism.

En del i den strategin är att ge partiet ett nytt namn, vilket väntas offentliggöras på söndag.