Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/3

Bannon kallar extremhögern "clowner"

I ett USA där upprördheten svallar efter att presidenten lagt skulden på "båda sidor" för det dödliga våldet i Charlottesville kallar Vita husets chefsstrateg Steve Bannon oväntat högerextrema grupper "ett gäng clowner". Men han rapporteras också vara stolt över att Donald Trump stått upp för "sitt folk".

– Etno-nationalism – de är förlorare. Det är ett marginellt fenomen. Jag tycker att medierna förstorar upp det, och vi måste hjälpa till att krossa det, du vet, hjälpa till att krossa det mer, säger Bannon i ett samtal med den liberala tidsskriften The American Prospect.

Kontroversielle Steve Bannon har beskrivit sig själv som "ekonomisk nationalist". Innan han började jobba för Trump var han chef för nyhetssajten Breitbart som han kallat en plattform för de så kallade alt-rightrörelserna – ett paraplynamn för en skara högerextremistiska rörelser som håller teorier om vit överhöghet högt.
Sedan den Harvardutbildade tidigare filmproducenten Bannon tillträdde som chefsstrateg har han pekats ut som ansvarig för mycket av den dystopiska och isolationistiska världssyn som Donald Trump förmedlar.

Bannon anses vara en av arkitekterna bakom Trumps kritiserade inreseförbud för människor från sex i huvudsak muslimska länder. Han har också pekats ut som ansvarig för presidentens hårt ifrågasatta fördömande av "båda sidor" efter att en motdemonstrant dödades vid en högerextrem manifestation i Virginia i helgen.

"Vill att de ska prata om rasism varje dag"

I klartext handlar kritiken om att Trump jämställer dem som protesterade mot rasism med dem som företräder rasism. I samtalet med The American Prospect verkar Bannon dock – ur ett strategiskt perspektiv – nöjd med de starka reaktionerna.

– Demokraterna, ju längre de pratar om identitet och politik (desto bättre). Jag vill att de ska prata om rasism varje dag. Om vänstern fokuserar på ras- och identitetsfrågan och vi fortsätter med ekonomisk nationalism så kan vi krossa Demokraterna.

Uppges anse att Trump stod upp för "sitt folk"

Bannon rapporteras tycka att Trumps pressträff i tisdags – då han i samma mening talade om "alt-right" och "alt-left" (ungefär högerextrema och vänsterextrema) – var en avgörande stund då Trump stod upp för "sitt folk" och vände globalisterna ryggen, skriver nyhetssajten Axios med hänvisning till källor nära Bannon.

Det är i linje med åsikterna hos många inom de så kallade alt-rightrörelserna. Dess företrädare brukar hävda att de "attackerats" av multikulturella krafter och att deras ställning som vita undermineras av det "politiskt korrekta". De hackar ofta på vad de anser är liberala medier.

Axios källor säger att Bannon var stolt över hur Trump vid pressträffen stod upp gentemot den "konfrontativa hop reportrar" som samlats i Trump Tower.

LÄS OCKSÅ: Kongressen tar upp högerextremister

LÄS OCKSÅ: Nazister hyllar Trump
 

Hävdar att USA är i ekonomiskt krig med Kina

Steve Bannons ställning och inflytande i Vita huset har ifrågasatts under flera månader. Bannon uppges själv ha tagit initiativ till telefonsamtalet med The American Prospect i vilket han också nämner maktkampen i Vita husets korridorer, hur han försöker få dit "handelshökar" och talar om handelsrelationen med Kina.

En militär lösning på ordkriget med Nordkorea finns inte på kartan, enligt Bannon, men han hävdar att USA är i ekonomiskt krig med Kina.

– Om vi fortsätter att förlora det ligger vi fem år bort, tror jag, tio år som mest, från att nå en brytpunkt som vi aldrig kommer att kunna vända tillbaka från.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.