En muslimsk man leker med sitt barn utanför sitt tält vid flyktinglägret Jamtoly i Bangladesh. Arkivbild.
En muslimsk man leker med sitt barn utanför sitt tält vid flyktinglägret Jamtoly i Bangladesh. Arkivbild.

Bangladesh: En miljon rohingyer i läger

Bangladesh förbereder sig för att skicka tillbaka flyktingar till grannlandet Burma. En miljon rohingyer uppges bo i läger vid gränsen, vilket är fler än tidigare beräkningar.

ANNONS
|

Bangladeshiska armén har börjat biometrisk registrering av flyktingarna i jättelägren vid gränsen mot Burma. Sedan oroligheterna i delstaten Rakhine i Burma eskalerade i augusti förra året har hundratusentals flytt sina hem, på flykt från arméns och säkerhetsstyrkornas våld.

- Hittills har vi registrerat 1004742 rohingyer. De har fått ett biometriskt registreringskort, säger brigadgeneralen Saidur Rahman, som leder registreringsprojektet, och tillägger att tusentals fortfarande väntar på att registreras.

ANNONS

Siffrorna är högre än FN:s uppskattning om att 962000 rohingyer bor i området, varav 655000 flytt sedan den 25 augusti.

Bangladesh och Burma uppger att man är överens om att flyktingarna ska återvända inom en tvåårsperiod. Återvändandet är kontroversiellt, eftersom många inte vill flytta tillbaka.

- Med våldtäkter, dödande och tortyr fortfarande färskt i minnet hos rohyngiska flyktingar, så är planerna på deras återvändande till Burma alarmerande förtida, säger James Gomez vid människorättsorganisationen Amnesty International.

TT-AFP

Fakta: Minoritetsbefolkningen rohingya

Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Burma i generationer. Före 1962 erkändes rohingyafolket som en av landets etniska minoriteter, men i dag klassas folkgruppen inte som medborgare. Rohingyer bor även i Bangladesh, Pakistan och Malaysia.

Det har under årtionden rått konflikt mellan muslimer och den buddhistiska majoriteten i Burma. Sedan landets självständighet 1948 beräknas cirka 1,5 miljoner rohingyer ha tvingats lämna sina hem på grund av förföljelser.

Den senaste våldsvågen tog fart den 25 augusti, parallellt med att FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan lade fram en rapport om situationen för rohingyer.

Källor: Svenska Burmakommittén, Arakan Rohingya National Organisation (Arno), al-Jazira, Civil Rights Defenders

ANNONS