Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En muslimsk man leker med sitt barn utanför sitt tält vid flyktinglägret Jamtoly i Bangladesh. Arkivbild.

Bangladesh: En miljon rohingyer i läger

Bangladesh förbereder sig för att skicka tillbaka flyktingar till grannlandet Burma. En miljon rohingyer uppges bo i läger vid gränsen, vilket är fler än tidigare beräkningar.

Bangladeshiska armén har börjat biometrisk registrering av flyktingarna i jättelägren vid gränsen mot Burma. Sedan oroligheterna i delstaten Rakhine i Burma eskalerade i augusti förra året har hundratusentals flytt sina hem, på flykt från arméns och säkerhetsstyrkornas våld.

- Hittills har vi registrerat 1 004 742 rohingyer. De har fått ett biometriskt registreringskort, säger brigadgeneralen Saidur Rahman, som leder registreringsprojektet, och tillägger att tusentals fortfarande väntar på att registreras.

Siffrorna är högre än FN:s uppskattning om att 962 000 rohingyer bor i området, varav 655 000 flytt sedan den 25 augusti.

Bangladesh och Burma uppger att man är överens om att flyktingarna ska återvända inom en tvåårsperiod. Återvändandet är kontroversiellt, eftersom många inte vill flytta tillbaka.

- Med våldtäkter, dödande och tortyr fortfarande färskt i minnet hos rohyngiska flyktingar, så är planerna på deras återvändande till Burma alarmerande förtida, säger James Gomez vid människorättsorganisationen Amnesty International.