Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Bandidos nya metod för att tjäna pengar

Bandidosmännen hade ett mål i fokus - dyra designervaror och värdesaker. Genom att spana in bilder på villor på nätet misstänks de ha fått tips på vart de skulle slå till. Nu har de två männen gripits misstänkta för flera inbrott på danska Själland.

Sex inbrott på kort tid där stöldgodset framförallt har varit dyra designerlampor, som exempelvis den kända Kotten, har gäckat den danska polisen. Men nu tror polisen att de hittat de misstänkta gärningsmännen bakom inbrottsvågen på danska Själland, skriver danska Ekstrabladet.
Två män, i 25- och 30-årsåldern, anhölls tidigare i veckan misstänkta för inblandning. Männen ska ha anknytning till Bandidos, enligt tidningen.

Gediget spaningsarbete

Gripandet var ett resultat av ett gediget polisarbete med omfattande spaningsarbeten under en längre period.
– De har visat stor försiktighet och har varit mycket måna om att inte avslöja sig, säger polisinspektör Bent Isager-Nielsen, chef för danska polisens Task Force Indbrud (TFI), till Ekstrabladet
Han vill inte säga varför polisen riktade in sig på just dessa personer men säger att det ofta baseras på "tips, analys eller presentation" när polisen väljer att ta en närmare titt på enskilda individer. 

Spanade in brottsplatserna på nätet

Polisen har beskrivit männens tillvägagångssätt som metodiskt. De jobbar utifrån teorin att Bandidosmännen hittat villorna, som de bestämt sig för att slå till mot, på nätet. Husen som de slagit till mot har nämligen det gemensamt - att de legat ute på nätet, exempelvis för försäljning, skriver Ekstrabladet.

Syftet, enligt misstankarna, ska ha varit att hitta designföremål och värdesaker som de sedan skulle stjäla. Det har rört sig om möbler men framförallt dyra lampor.
Gärningsmännen misstänks sedan ha övervakat husen och slagit till när tillfälle getts.
Efter händelsen går polisen nu ut med en varning.
– Det är aldrig en bra idé att flasha med sina värdesaker på nätet, varken på sociala medier eller i säljannonser bara för att du vill att ditt hus ska framstå som exklusivt. Vi har haft en del sådana inbrott under de senaste åren, "hus till salu-inbrott", säger Bent Isager-Nielsen till Ekstrabladet.

LÄS MER: Pyramidspelet inom mc-gängen

Kan misstänkas för fler brott

När polisen slog till mot männen hittade de förutom två stulna bilar också några av de stulna designerprylarna.
Men allt stöldgods är inte återfunnet så nu söker polisen efter detta.
Polisen säger att männen kan komma att misstänkas för ännu fler brott. Bent Isager-Nielsen säger till Ekstrabladet att de gripna männen ska ha observerat och rekognoserat på många platser där det inte har begåtts inbrott eftersom folk har varit hemma.
Det är inte känt hur männen ställer sig till misstankarna, skriver Ekstrabladet.

LÄS MER: Polisen: Det betyder märkena på Bandidosvästarna

Bandidos sysslar med organiserad brottslighet

Svenska polisen har tidigare berättat för GP att Bandidosmedlemmar sysslar med organiserad brottslighet som bland annat utpressning, vapenbrott och narkotikahandel.
– Det är allt man genom brottslig handling kan tjäna pengar på, sa då Sven Lindgren, kriminalkommissarie i region Väst och expert på mc-gäng.
Inom polisen klassas mc-gänget Bandidos som en kriminell organisation.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.