Ett tyskt tv-team utanför operahuset i Hannover, där regissören Marco Goecke kletade bajs på en kritiker i lördags.
Ett tyskt tv-team utanför operahuset i Hannover, där regissören Marco Goecke kletade bajs på en kritiker i lördags. Bild: Julian Stratenschulte

Balettregissör kletade bajs på kritiker – efter sågningen

En dålig recension fick den tyske balettregissören Marco Goecke att se rött – och sedan brunt.
Enligt The Guardian blev han nämligen så arg över en recension att han valde att kleta hundbajs i ansiktet på kritikern.

ANNONS
|

Händelsen ska ha utspelat sig i Hannovers operahus i lördags. Under pausen efter det första stycket ska regissören Marco Goecke då ha konfronterat journalisten och danskritikern Wiebke Hüster över hennes recension av uppsättningen ”In the dutch mountains”, som Goecke regisserat vid teatern Nederlands Dans Theatre i Haag.

Wiebke Hüster hade bland annat skrivit att uppsättningen i Haag var både ”en skam och en fräckhet”, samt att den fått publiken att ”växla mellan att känna sig galen och att bli dödad av tristess”.

Gick till bajsattack

Väl i Hannover ska Goecke först ha gått till attack verbalt och påstått att Hüsters recension lett till en massuppsägning av säsongskort.

ANNONS

Han ska därefter ha blivit mer och mer upprörd, innan han till slut gick till fysisk attack – med bajs, enligt kritikerns tidning Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Avföringen kom från Goeckes hund Gustav, som bara minuter tidigare hade lättat på trycket. Goecke hade förvarat bajset i en påse i sin ficka som han vid konfrontationen plockade upp, vände ut och in och kletade över Hüsters ansikte. Han ska sedan ha lämnat platsen i lugn takt medan Hüster stod kvar i foajén och skrek.

Stängs av och polisanmäls

Tidningen skriver i sitt uttalande att attacken var ”ett försök att skrämma vår fria, kritiska syn på konst”, och att Goecke polisanmäldes så snart Hüster hade lämnat operahuset.

Till The Guardian säger operahusets balettchef att regissören stängts av från sina uppdrag på en obestämd framtid, oavsett polisutredningens gång. Tidningen har sökt Goecke för en kommentar, som hittills inte återkommit.

LÄS MER:Indien går om Frankrike i whiskyimport

LÄS MER:Kritiken mot Harry Potter-författaren J.K. Rowling – det här har hänt

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS