Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kataloniens historia sträcker sig över 1000 år bakåt i tiden. Kampen för självständighet har tidvis varit stark. Arkivbild.

Bakgrund: Kamp för självständighet

Spanska regeringen vill ha ett tydligt besked från Kataloniens ledare. Gör ni allvar kring att utlysa självständighet? Oavsett beslut från regionpresident Carles Puigdemont har Kataloniens kamp för självständighet pågått väldigt länge. Det här är en kort och förenklad tidslinje över Katalonien, dess historia, kultur och framtid:

Franska rötter

Det som vi i dag kallar Katalonien tillhörde tidigt romarriket, men har genom århundradena bytt "ägare" från bland andra visigoterna till morerna. Under Karl den store på 800-talet blev området franskt.

Spanskt giftermål

Under 1000-talet slår sig Katalonien fritt från det franska riket. En expansion av gränserna utmynnar i en allians med kungariket Aragonien. En allians som står sig i flera hundra år. När Isabella av Kastilien och Ferdinand av Aragonien gifter sig 1469 innebär det startskottet för Spanien som kungarike, och genom sin tidigare allians alltså även för Katalonien som spanskt område.

Infekterat grannkrig

Från mitten av 1600-talet uppstår en konflikt kring den spanska tronföljden som kommer att påverka stora delar av Europa och dess sammanlänkade kungahus. I början av 1700-talet utbryter ett krig som varar i över ett årtionde. Resultatet är att en ny kungafamilj, Bourbon, med franska rötter, sätter sig på den spanska tronen med säte i området Kastilien och staden Madrid. Katalonien har, från den nye kungens perspektiv, stått på fel sida i kriget. Som straff avskaffas det katalanska självstyret 1716.

Självstyre och diktatur

I början av 1800-talet annekteras Katalonien av Napoleon. 100 år senare har området, med Barcelona i spetsen, blivit industrialiserat i en takt som större delen av Spanien inte kan matcha.

Under tidigt 1900-tal får området visst självstyre, men detta avskaffas av diktatorn Francisco Franco, som också förbjuder det katalanska språket. Efter Francos död 1975 får Katalonien åter visst självstyre.

Identitet

I modern tid har Kataloniens självständighetskamp främst kommit att handla om identitet. Ett av de starkaste argumenten är värnandet av katalansk kultur, särskilt språket som självständighetsförespråkarna anser inte får utrymme i Spanien. Dessutom anses Spaniens system för att ta in skatter från regionerna vara orättvist och missgynna det ekonomiskt välmående Katalonien.

Uppmärksammad kultur

Kataloniens huvudstad Barcelona är ett minst sagt populärt turistmål, inte minst för sin kultur och sin arkitektur. Främst av de många verken i staden är kanske världsarvslistade Sagrada Familia av Antoni Gaudí, som påbörjades 1882. Kyrkan planeras bli färdigbyggd först 2026, 100 år efter Gaudis död.

Sportslig stormakt

Även sportklubben Barcelona har blivit ett viktigt instrument i självständighetskampen. Förutom det mest kända fotbollslaget har klubben även enormt framgångsrika klubblag inom såväl basket som handboll. De många mötena med huvudstadslaget Real Madrid får ofta en laddad politisk underton.

Osäker framtid

Omröstningen den 1 oktober innebar att väljarna tog ställning till "Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?". Resultatet blev ett överväldigande "ja", men valdeltagandet var lågt. Sedan dess har situationen i regionen, och övriga Spanien, varit minst sagt laddad.

Källa: NE