Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I New Dehli har 28 stycken maskotar fått i uppgift att stoppa nödiga personer och hänvisa dem till närmaste toalett. Arkivbild.

Bajsmaskot ska stoppa nödiga i det fria

Som ett led i Indiens försök att få bukt med problemen med personer som utför sina toalettbestyr på offentliga platser ska nu 28 stycken maskotar hjälpa till.

Den mustaschprydde figuren, i gul tröja och turban, ska sättas in i ett område i huvudstaden New Dehli med uppgiften att hålla koll på misstänkt nödiga personer kring tågrälsar och i slumområden, skriver The Guardian. Om maskotarna stöter på någon misstänkt så blåser de ljudligt i sin visselpipa. Sedan visar de gärna vägen till närmaste toalett.

Indiens premiärminister Narenda Modi har i flera år arbetat med att komma till rätta med problemen med avföring i det fria. Brist på toaletter och andra sanitetsproblem är ett stort problem i landet. Varje år dör över 180 000 människor i sjukdomar orsakade av diarré.

Modis regeringsprogram har hittills försett landet med miljontals toaletter men enligt forskning står många av toaletterna oanvända då många anser att toaletter är ohygieniska och hellre uträttar sina behov i det fria.

Enligt Unicefs uppskattning uträttar mer än hälften av den indiska befolkningen sina behov i det fira vilket leder till 65 000 ton avföring varje dag.