Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Det kommer inte att bli krig eftersom vi inte vill ha ett krig", säger Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Arkivbild.

Bahrain uppmanar medborgare att lämna Iran

Iran vänder och tillbakavisar spekulationer om ett potentiellt krig med USA. Samtidigt uppmanar Bahrain sina medborgare att lämna landet och Irak evakuerar utländska ingenjörer.

Bahrains utrikesdepartement råder sina medborgare att omedelbart lämna Iran och Irak på grund av det ostabila läget i regionen. Varningen följer den senaste veckans upptrappade spänningar mellan Iran och USA.

Amerikanska krigsfartyg har stationerats ut i Persiska viken och myndighetspersonal har kallats hem från Bagdad efter att flera fartyg i Persiska viken utsatts för sabotage, som USA antyder att Iran kan ligga bakom.

"Vill inte ha krig"

På grund av de militära aktiviteterna manar USA sina flygbolag att iaktta försiktighet under sina kommersiella flygningar över området.

Iran, som tidigare sagt sig vara förberett på en våldsam utgång, avfärdar nu risken för att ett krig ska bryta ut mellan länderna och säger att de aldrig varit intresserad av någon konflikt.

- Det kommer inte att bli krig eftersom vi inte vill ha ett krig, och ingen har heller tanken eller illusionen att man kan konfrontera Iran i regionen, säger Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif enligt den statliga nyhetsbyrån IRNA.

Oljearbetare lämnar

Oroligheterna har också påverkat grannlandet Irak. Oljebolaget Exxon Mobil väljer nu att evakuera sina runt 60 utländska anställda som arbetar på ett irakiskt oljefält. De ska i stället utföra sina arbetsuppgifter från kontoret i Dubai.

- Exxon Mobils evakuering är en tillfällig försiktighetsåtgärd. Vi har inga indikationer på någon fara. Situationen är säker och väldigt stabil på oljefältet, som är igång med full kapacitet, säger chefen på det statligt ägda oljeföretaget South oil company, Ihsan Abdul Jabbar, enligt Reuters.