Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Båtolycka i Norge – sökinsats efter tre försvunna personer

På söndagskvällen påbörjades en stor räddningsinsats i Kvam i Norge efter att en båt med tre personer och en hund åkt ned för ett vattenfall.
På måndagen meddelar insatsledaren att de försvunna personerna förmodas vara döda, rapporterar VG.

Vid 21-tiden på söndagskvällen larmade en person om en båtolycka i Kvam utanför Bergen i Norge.

– Båten försvann utom synhåll för henne. Men personen i fråga har sett att de har gått över dammen, sa polisens insatsledare Synnøve Malkenes till VG strax efter klockan 02 natten mot måndagen.

Under natten och den efterföljande dagen har räddningstjänst och frivilliga deltagit i sökarbetet efter de tre personerna som ska ha varit ombord på båten. Enligt polisens insatsledare var det omkring 30 till 40 personer som deltog i arbetet.

Svåra väderförhållanden

Enligt tidningens reportrar på plats ska det vara svåra väderförhållanden med kraftig regn, blåst och dimma, vilket försvårat räddningsarbetet då både luftambulans och räddningshelikopter fick vända under natten.

Polisens insatsledare Atle Birkeland. Bild: Marit Hommedal
Polisens insatsledare Atle Birkeland. Bild: Marit Hommedal

Senare under natten började specialstyrkor från räddningstjänsten att avveckla sin insats och polisens vakthavande befäl meddelade att räddningsinsatsen numera enbart handlar om sökandet, även om de har fortfarande hade förhoppningar om att hitta de försvunna.

– Ju längre tid det tar, desto sämre kan det se ut. Men vi väntar på dagsljus och fortsätter sökningen, sa polisens insatsledare Atle Birkeland till VG strax innan 07 på måndagsmorgonen.

Under en presskonferens vid 9-tiden meddelade polisen att man har flera hundpatruller ute och att man söker med drönare i luften och med båtar. Enligt VG ska man ha hittat en åra under natten längre ner i floden.

Vid 11-tiden meddelande polisen att man hittat en båt nedanför ett vattenfall med en fallhöjd på ungefär 15 meter, och man har även funnit kläder längs floden.

Söker efter förmodade döda

På måndagskvällen säger insatsledaren Svein Valland Laupsa att man formellt har gått vidare till sökande efter förmodade döda.

– Det dröjt så lång tid, vi har sökt i relevanta områden och en bedömningsgrupp har bedömt att det är osannolikt att någon av de försvunna kommer att hittas vid liv, säger han till VG.

De anhöriga till de tre saknade ska vara underrättade.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.