Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Båda sidor hävdar att de är vinnare

Demokraterna vann majoriteten i representanthuset. Men republikanerna behöll och förstärkte övervikten i senaten. Och nu försöker båda partierna att förklara sig som segrare.

Donald Trump var snabbt ute och tackade för stödet. Demokraternas ledare i representanthuset Nancy Pelosi sade att hon tänker rivstarta med den nya majoriteten.

Att definiera resultatet positivt för sig själv ger ett tillfälligt övertag. Trump har kallat valet en folkomröstning om sitt eget presidentskap men med över 30 förlorade republikanska platser i representanthuset är det svårt att få argumentationen att låta trovärdig när han säger att valet är en enorm framgång.

Republikanerna har visserligen förstärkt majoriteten i senaten med några platser men att partiet skulle behålla sin majoritet där var väntat. Republikanerna har också vunnit en rad viktiga guvernörsval som in i det sista var jämna enligt opinionsmätningarna. Bland dem finns Ohio, Florida och Georgia. Det var särskilt plågsamt för demokraterna att förlora i Georgia och Florida där partiets kandidater hade möjlighet att bli de första svarta som valts till guvernörer i delstaterna, Stacey Abrams i Georgia skulle kunnat bli den första svarta kvinnan i USA på den posten.

Kan rösta om riksrätt

Men det är i representanthuset som problemen snabbt kan hopa sig för Donald Trump. Huset har möjlighet att besluta om stämningar som innebär att det kan tvinga Trump att lämna ut sina deklarationer (som han vägrat att offentliggöra) och en mängd dokumentation som republikanerna motsatt sig att rösta för när de hade majoriteten i representanthuset.

Det är också till representanthuset som Robert Muellers Rysslandsutredning kommer att sändas och behandlas innan den förs vidare till senaten. Representanthuset kan rösta om riksrätt mot presidenten vilket sedan också skall föras över till senaten för avgörande.

Den säkra majoriteten i representanthuset ger demokraterna stort manöverutrymme. Problemet är dock att många av de nya kongressledamöterna som valts in är politiskt oerfarna och behöver tid att lära känna rutinerna. Många kvinnor med bred erfarenhet finns bland de nya, bland annat från militära uppdrag. Bland dem finns också den första muslimska kongressledamoten och den första från ursprungsbefolkningen.

Gap mellan kvinnor och män

Nancy Pelosi har varit minoritetsledare i representanthuset men vill nu väljas till majoritetsledare sedan demokraterna fått övervikt. Hennes trumfkort är att hon kan de politiska turerna utan och innan och att hon vet vet hur disciplin skall skapas när motstridiga viljor drar åt olika håll. Hon har också varit en samlande kraft för de kvinnliga ledamöterna kring viktiga frågor. Årets val markerade det största gapet mellan kvinnligt och manligt röstande någonsin. Kvinnor röstade demokratiskt till 59 procent.

Men till Pelosis nackdel hör att hon ifrågasätts internt just av skälet att hon styrt för länge och att ledamöter tycker att det är dags att byta ut henne mot någon som inte är fast i det förgångna.

Denna meningsmotsättning kan utnyttjas av republikanerna om inte demokraterna snabbt når en lösning när Robert Muellers Rysslandsutredning kan komma att bli det nya representanthusets första stora arbetsinsats.

Republikanerna kommer att på alla sätt försöka utnyttja majoriteten i senaten. En rad utnämningar som skall passera senaten ligger i väntläge. Donald Trump har varit skicklig att utnyttja den republikanska majoriteten i senaten vilket inte minst utnämningen av Brett Kavanaugh till domare i HD visade.

Men demokraternas nya majoritet ger också partiet svängrum på ett nytt sätt efter åren i minoritet. Och till det hör inte utsträckta händer mot de politiska motståndarna.

Markering mot Trump

USA är nu ännu tydligare polariserat efter mellanårsvalet än före och de demokratiska väljarna ser valet som en kraftig markering mot president Donald Trump.

Trump kommer att möta motstånd när han vill få igenom sina förslag i kongressen. Han kommer dessutom att tvingas ta hänsyn till de utredningar om hans presidentskap som den demokratiska majoriteten i representanthuset kan ta initiativ till.

I natt firade demokraterna segern i representanthuset. Men republikanerna firade också övervikten i senaten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.