Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Avtal med EU firas som seger

Turkiet ligger i strid med kurder, IS utför återkommande terrordåd och tidningar censureras. Samtidigt återupptar EU förhandlingar för att stoppa asylsökande.

– EU har till varje pris försökt att förhandla med Turkiet. På så sätt förhandlar EU med människoliv och anklagas samtidigt för att bryta mot mänskliga rättigheter, säger statsvetaren Helin Sahin som är ansvarig för Palmecentrets projekt i Turkiet.

Bryter mot mänskliga rättigheter gör också turkiska regeringen som vägrar ge syrier flyktingstatus.

– De har behållit sina geografiska restriktioner på FN:s flyktingkonvention, där flyktingstatus garanteras till de som flyr från Europa till Turkiet och exkluderar därmed syriska flyktingar att söka asyl.

Samtidigt befinner sig cirka 2,5 miljoner syrier innanför landets gränser. Många bor i flyktingläger men de flesta lever i samhället. Hos släkt, vänner eller hos hjälpsamma människor. De får inte arbetstillstånd och får inte resa vidare på grund europeiska påtryckningar som i och med måndagens avtal blivit ännu starkare. En del tigger på gatan andra tvingas till prostitution för att överleva. Trots den inhumana flyktingsituationen i Turkiet är det hit EU vill att flyktingar ska stanna i första hand eller i andra hand skickas tillbaka till.

– Budskapet är tydligt. Organisera migrationsströmmarna. Stoppa den irreguljära invandringen.

Avtalet som tecknades i måndags ska ge EU-länder möjlighet att skicka tillbaka asylsökande som fått avslag. Turkiets maktposition är tydlig i avtalet och landet kräver bland annat i gengäld att EU också ska ta emot en syrisk asylsökande i utbyte.

– För att denna överenskommelse skulle bli möjlig, behövde Turkiet definieras som ett säkert land och det gjorde EU snabbt. Trots att IS har utfört terrordåd och att det sker systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter i landet och mot kurder i Syrien, säger Helin Sahin.

Filippo Grandi chef för UNHCR, FN:s organisation för flyktingfrågor ställer sig också kritisk till avtalet, vilket framgår på organisationens hemsida.

– Jag är djupt oroad över åtgärder som skulle innebära att människor skickas tillbaka från ett land till ett annat utan garantier för flyktingskydd enligt internationell rätt.

På hemsidan uppger även William Spindler, UNHCR:s talesman för Europa att Turkiet redan tagit emot nära tre miljoner flyktingar och har stora problem med att tillgodose ett grundläggande behov.

Dock råder det inte bara kris för flyktingar i Turkiet. Nyligen beslutade domstol att den regeringskritiska tidningen Zaman skulle tvångsförvaltas.

– Regeringskritiska medier har bara på en vecka förvandlats till regeringstrogna medier, säger frilansjournalisten Tomas Thorén som är stationerad i Istanbul.

Även nyhetsbyrån Cihan har gått samma väg till mötes och regeringen har numera omfattande kontroll över medielandskapet. En del journalister har fått sparken, andra är oroliga över den politiskt ensidiga utvecklingen.

– Journalister som inte jobbar för regeringstrogna medier är på tå. De är oroliga för att bli gripna, förlora sina jobb eller att drabbas av repressalier på olika sätt.

Oron för våld är också stor, dels på grund av flertalet terrorattacker som utförts av den Islamiska staten, IS men dels på grund av pågående strider mot kurdiska områden i sydöstra Turkiet.

– Det är en nervositet, ett obehag i hela samhället. En rädsla för att saker ska bli värre. Att våldet ska sprida sig ännu mer.

Men trots alla interna problem firas måndagens avtal med EU som en seger i turkiska medier, enligt Tomas Thorén.

– I turkiska medier presenterades det som en jätteframgång. Efter flera år av strandade förhandlingar har Turkiet fått EU att falla på knä. Det är en politisk segerpokal för den turkiska regeringen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.