Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Avståndet mellan Trump och Biden kan minska efter konventen

Demokraterna är skyldiga till oron i USA. Det var Donald Trumps tema i nattens tal. Trump påstod att ingen gjort mer för svarta än han sedan Abraham Lincoln. Han nämnde Joe Biden vid namn 41 gånger.

Donald Trump avslutade republikanernas konvent med ett tal på Vita Husets södra gräsmatta. Det var kontroversiellt i sig eftersom presidenter inte förväntas koppla ihop strikt partipolitiska evenemang med presidentposten. Omkring 1 500 inbjudna hyllade Trump, alla saknade mask vilket också påpekades av kritikerna.

Trump talade i över sjuttio minuter och lyckades, enligt faktakontrollerna i flera medier, foga in ett tjugotal halvsanningar och rena felaktigheter. Till de mer uppseendeväckande hörde att han sade att han gjort mer för svarta än någon president, undantaget Abraham Lincoln som avskaffade slaveriet och var president under inbördeskriget. Demokraten Lyndon Johnson var den president som på 1960-talet undertecknade en rad medborgarrättslagar och han har av det skälet gått till historien. Barack Obama är den förste svarte presidenten.

President Donald Trump, här med frun Melania, höjer näven efter sitt avslutningstal vid det republikanska konventet. Ett konvent som till stor del handlade om lag och ordning, skriver GP:s Britt-Marie Mattsson. Bild: Alex Brandon
President Donald Trump, här med frun Melania, höjer näven efter sitt avslutningstal vid det republikanska konventet. Ett konvent som till stor del handlade om lag och ordning, skriver GP:s Britt-Marie Mattsson. Bild: Alex Brandon

Farlig väg med Biden

Joe Biden nämnde aldrig Donald Trump vid namn i sitt tal vid demokraternas konvent. Det hindrade dock inte att Biden riktade svidande kritik mot presidenten. Trump valde att hamra in Bidens namn 41 gånger och sade att USA, med Biden i Vita huset, kommer att hamna på en farlig väg med socialism och oroligheter och med en försvagad poliskår som inte förmår att försvara amerikanska liv och egendom. Han läste talet på teleprompter och vek bara en gång från manuskriptet då han formade läpparna till en kyss och sade att Biden omfamnar och kysser, men att hans empati för människor är ihålig. Demokraternas konvent porträtterade Biden som en varm och medkännande person.

– Ingen kan känna sig säker i Bidens Amerika, sade Trump. Vi har ägnat fyra år åt att återställa skadorna som Joe Biden har förorsakat de senaste 47 åren.

Republikanernas konvent har framställt sig som inkluderande och med särskild tonvikt på minoriteter och kvinnor. I Trumps Vita hus är andelen politiskt tillsatta kvinnor 17 procent och en nära medarbetare är svart.

Trumps tal var en exposé över teman som han kommer att uppehålla sig vid under valkampanjen.

”Kina vill se Biden som president”

Han återkom till Ukrainaskandalen och anklagade Biden för korruption, påstod att han har uppgifter om att Kina vill se Biden som president, att Biden tänker lägga ut amerikanska jobb till Kina och att Biden tänker nedmontera den amerikanska polisen. Trump sade att det är i demokratisk styrda städer och delstater som upplopp och vandalisering skapar oro för vanliga hederliga amerikanska medborgare. Han sade även att USA, under hans ledarskap, testat fler för covid-19 än någon annan nation i världen.

Republikanernas konvent handlade till stor del om lag och ordning och Donald Trumps strategi är att både uppträda som den ansvarsfulle presidenten och som presidentkandidaten som kommer utifrån och kampanjar mot den rådande ordningen. Det är ingen ny idé, många sittande presidenter har gjort samma sak med varierande framgång.

Donald Trump har ett starkt stöd bland republikanska väljare – i flertalet mätningar omkring 85 procent.

I årets val gäller det att rikta blickarna från coronapandemin, som Trump anklagats för att ha hanterat alltför lättvindigt inledningsvis. Över 180 000 amerikaner har hittills dött i sviterna av covid-19 och smittspridningen är omfattande.

Donald Trump har ett starkt stöd bland republikanska väljare – i flertalet mätningar omkring 85 procent. Den gamla sanningen gäller att majoriteten av de republikanska väljarna stöder ”vilken elefant som helst” som nomineras av partiet. Elefanten är republikanernas symbol. Åsnan är demokraternas symbol och partiets väljare tycker oftast att ”vår åsna är bättre än deras elefant.”

Opinionsmätningarna har hittills visat att Joe Biden har ett försprång på mellan åtta och tio procentenheter. Men sedan båda partierna nu avslutat sina konvent kan avståndet minska. 2016 var det 77 000 röster i viktiga delstater som avgjorde valet till Donald Trumps fördel. Det gav honom segern i elektorsröster räknat, trots att Hillary Clinton vann tre miljoner fler röster än Trump nationellt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.