Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att sparka FBI-chefen James Comey riskerar att slå tillbaka mot president Trump (bilden), tror professor Dag Blanck.

Avskedandet kan slå tillbaka mot Trump

I USA drar många paralleller till Watergate-skandalen, efter det att president Donald Trump oväntat sparkat FBI-chefen James Comey. Men avskedandet riskerar att slå tillbaka mot Trump, anser professor Dag Blanck.

Han befinner sig just nu i USA och säger att beskedet slog ner som en bomb. Inte minst eftersom det berör fundamentala frågor i det amerikanska systemet, där principen om maktdelning mellan de styrande institutionerna är grundläggande.

- Om presidentämbetet blir för starkt, då slår de andra delarna tillbaka och begränsar presidentens makt. Det såg man till exempel under Watergate, då Nixon gick för långt. Ibland undrar man om Trump verkligen förstår hur det fungerar, säger Dag Blanck, som är professor och föreståndare för institutionen för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Kan vrida upp utredning

Vita huset angav FBI-chefens hantering kring Hillary Clintons mejl under valkampanjen som anledning till avskedandet, men Trumps politiska motståndare i Demokraterna tror snarare att det handlar om den pågående FBI-utredningen om Rysslands inblandning i presidentvalet.

De kräver nu att en särskild åklagare ska utses, med uppgift att utreda de misstänkta kopplingarna mellan Ryssland och Trumps valkampanj.

- En sådan åklagare står helt fri från administrationen och har egna möjligheter att inkalla vittnen och inkräva bevis. Det har hittills Republikanerna motsatt sig, men det skulle kunna vrida upp den här utredningen ganska många varv, säger Blanck.

"Finns en gräns"

Om kritiken blir tillräckligt stark finns också en risk att republikaner som är skeptiskt inställda till Trump vänder sig emot honom.

- Någonstans finns en bortre gräns för vad Republikanerna i kongress ställer upp på. Just nu ligger de väldigt lågt, de går med på väldigt mycket, eftersom de får väldigt mycket från Trump. Men om Trump genomför ett antal saker som är impopulära, och det börjar bli risk för att de förlorar kongressvalet 2018, då finns också en risk att de vänder sig från Trump, säger Dag Blanck.