Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En bild från civilförsvarsgruppen Vita hjälmarna, vars äkthet bekräftas av andra uppgifter, visar hur rök stiger från en ort i Idlib efter ett syrisktryskt flygangrepp den 3 maj.

"Avsiktliga" anfall mot sjukhus i Idlib

Syriens regering och Ryssland anklagas för att ha attackerat en rad sjukhus i syriska Idlib, trots att dessa delgett sina koordinater för att bli förskonade. Vid en konfrontation i FN:s säkerhetsråd nekar Ryssland till allt.

Minst 18 vårdinrättningar i den till stora delar rebellkontrollerade Idlibprovinsen har förstörts eller skadats i luftanfall och av beskjutning de senaste veckorna. Flera av dem står med på FN:s lista över platser som inte får attackeras, där koordinater också har förmedlats till de stridande parterna i området.

- Ryssland och Syrien är de enda länderna som flyger plan i området, sade Storbritanniens FN-ambassadör Karen Pierce vid säkerhetsrådets extrainsatta möte om Syrien på fredagen, då hon frågade sig varför anfallen ägt rum, samt vilka som utfört dem.

- Om svaret är ryska och syriska flygvapnen, så uppmanar jag bägge ambassadörer som är här i dag att försäkra oss om att anfallen kommer att sluta.

"Avsiktligt, systematiskt"

Pierce säger att det skulle vara "fullständigt groteskt" om de koordinater som vårdinrättningarna har delat med sig av nu används för att bomba dem.

Amnesty International säger att anfallen är både avsiktliga och systematiska.

- Vi uppmanar säkerhetsrådets medlemmar som träffas i dag att göra allt som står i deras makt för att få ett slut på angreppen mot civila i Idlib och ställa förövarna av dessa fruktansvärda brott till svars, säger människorättsorganisationens Mellanösternchef Lynn Maalouf.

Ryssland avfärdar alla anklagelser om att ha brutit mot internationell rätt, svarade landets FN-ambassadör Vasilij Nebenzija.

- Varken Syriens armé, Syriens flygvapen eller Ryssland genomför angrepp mot civila eller civil infrastruktur, hävdade han.

- Vårt mål är terroristerna.

Fara för tre miljoner

FN bedömer att tre miljoner civila är i farozonen i Idlib, som i huvudsak kontrolleras av den jihadistiska gruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som samarbetat med terrororganisationen al-Qaida.

En rad andra rebellgrupper i nordvästra Syrien samarbetar med och får stöd av Turkiet. HTS uppmanar dessa att återuppta striderna mot regeringsstyrkorna. Till exempel i en offensiv mot Aleppo, säger gruppens ledare Abu Mohammed al-Jolani i ett filmklipp.

- Att skingra fienden och öppna upp nya fronter ligger i vårt intresse, säger al-Jolani.

Turkiet anklagar å sin sida de syriska regeringsstyrkorna för att bryta mot den vapenvila som förhandlades fram med Ryssland i september förra året. Landet uppmanar regeringsstyrkorna och deras ryska allierade att ta ett steg tillbaka.