Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. En man som dömts till dödsstraff skulle avrättas på torsdagen. Det fick ställas in efter att fängelsepersonalen inte lyckades få in nålen.  Bild: Jay Reeves
Arkivbild. En man som dömts till dödsstraff skulle avrättas på torsdagen. Det fick ställas in efter att fängelsepersonalen inte lyckades få in nålen. Bild: Jay Reeves

Avrättning av amerikansk fånge avbröts – fick inte in nålen

En avrättning i Alabama, USA har fått avbrytas efter flera försök under torsdagen, rapporterar AP. Genomförandet av dödsstraffet är det andra på kort tid i delstaten som fått skjutas på tiden.
– Vi hade inte tid att genomföra det, säger fängelsedirektören till AP.

På torsdagen skulle en 57-årig man avrättas genom en dödlig injektion i den amerikanska delstaten Alabama, ett straff som han väntat på sedan 1989. Men dödsstraffet gick inte att genomföra och har fått skjutas upp ett tag.

Personalen på fängelset försökte i över en timme att sätta en intravenös kanyl på den 57-åriga mannen. Men trots att de försökte på flera olika platser på kroppen gick det inte.

– Vi hade inte tid att slutföra det, så vi avbröt avrättningen, säger fängelsedirektören John Hamm till AP.

Det är den andra avrättningen i Alabama på två månader som fått avbrytas på grund av att man inte kunnat utföra injektionen.

Utförde beställningsmord på kvinna

Den 57-åriga mannen dömdes till döden år 1989 efter att han funnits skyldig till mordet på en kvinna. Han och en annan man ska ha blivit anlitade av kvinnans make för att utföra ett beställningsmord på kvinnan i utbyte mot en betalning på cirka 10 000 kronor.

57-åringen dömdes till döden tillsammans med den andra mannen, som avrättades i Alabama år 2010.

Så går en avrättning med dödliga injektioner till

I 27 av USA:s 50 stater går det att dömas till dödsstraff, men det är bara i 20 av dem som ett dödsstraff kan verkställas.

Samtliga 27 stater har giftinjektioner som den primära dödsstraffsmetoden. Vissa stater tillåter andra metoder än dödlig injektion, men endast som sekundära metoder som till exempel om fången begär det eller om en dödlig injektion inte är tillgänglig.

Avrättning med giftinjektion följer ett protokoll där den dömde först spänns fast på en bår och injiceras med olika tre preparat.

Den första dosen som ska framkalla medvetslöshet och den andra ska paralysera kroppens muskler. Slutligen injiceras ett medel som orsakar en hjärtattack.

Källa: Deathpenaltyinfo.org

LÄS OCKSÅ: Skar ut fostret på sin gravida kompis – får dödsstraff

LÄS OCKSÅ: Dömd för knivdåd avrättades i Japan

LÄS OCKSÅ: Historiska domen: Livstids fängelse för folkrättsbrott

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.