Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Avgångskrav efter fler rysskontakter: "Det är totalt falskt"

Demokrater i representanthusets justitieutskott vill att FBI och åklagarmyndigheten utreder vad USA:s justitieminister Jeff Sessions fört samtal med Rysslands USA-ambassadör om. Sessions själv slår ifrån sig – men ställer sig utanför eventuella utredningar om Trumpkampanjens kontakter med Moskva.

 Det är totalt falskt, säger Jeff Sessions vid en presskonferens om uppgifterna att han haft "kontinuerliga" kontakter med ryska företrädare om den då blivande president Trumps kampanj.

Sessions säger att det var en fråga med en sådan innebörd han svarade på under senatsförhöret, och att han aldrig avsett att vilseleda någon.

Högt uppsatta demokrater i representanthuset kräver Sessions avgång, medan den republikanske talmannen Paul Ryan försvarar honom.

President Donald Trump säger att han har fullt förtroende för sin justitieminister.

Justitiedepartementet har bekräftat att Sessions och ambassadör Sergej Kisljak träffades två gånger i fjol: dels i somras under Republikanernas konvent, dels i september på dåvarande senator Sessions kontor.

LÄS MER: Trump om ryssanklagelserna: Häxjakt

Starta utredning

Demokraternas ledamöter i justitieutskottet tänker be federala underrättelsetjänsten FBI och åklagarmyndigheten att omedelbart starta en utredning om Sessions.

Sessions säger att han träffat den ryske ambassadören kort efter ett tal, och en andra gång i sällskap med två av Sessions medarbetare. Inte heller då pratades det om valkampanjen, säger Sessions.

 Inga sådana saker diskuterades.

Sessions säger också att han framöver ska konsultera med högt uppsatta medarbetare om han hamnar i situationer där hans integritet kan ifrågasättas.

LÄS MER: Pence använde privat e-post – och hackades

Borde ha nämnt

Samtidigt kommer uppgifter om flera kontakter mellan Trumpsidan och Rysslands USA-ambassadör.

Åtminstone två högt uppsatta personer inom Trumps dåvarande kampanj säger att de talade med Sergej Kisljak på en konferens under Republikanernas konvent, rapporterar USA Today.

Jeff Sessions kommer som justitieminister att hålla sig utanför eventuella utredningar av Trumps medarbetares kontakter med Moskva, men betonar att detta inte ska tas som intäkt för att han själv utreds.

Sessions säger dock att han vid förhören borde ha nämnt att han träffat den ryske ambassadören.

Men Paul Ryan ser ingen anledning för justitieministern att avgå.

 Om han själv vore föremål för en utredning, såklart skulle han göra det. Men det är han inte. Men om han inte är det, ser jag ingen anledning eller orsak att göra det.…

"Ljugit under ed"

Frågan är känslig eftersom Rysslands eventuella cyberattacker i samband med fjolårets presidentval utreds av både kongressen och USA:s underrättelsetjänster. Specifika undersökningar av Trumps medarbetares kontakter med Moskva pågår också. Nyligen avgick Trumps nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn sedan det framkommit att han inte sagt hela sanningen om sina kontakter med samme ambassadör.

Hur man ser på kontakterna med Kisljak beror på vilka glasögon man har på sig. Är man välvilligt inställd kan man köpa hans förklaring om att han inte minns vad som sades och att mötena var del av hans vardag som senator.

Men samtidigt är det anmärkningsvärt att han skulle låta bli att berätta om mötena, i ljuset av uppståndelsen kring Trumpregeringens Rysslandskoppling som blivit en huvudvärk för Vita huset. De mest högljudda kritikerna menar att han ljög under senatsutfrågningen.

 Nu, efter att ha ljugit under ed till kongressen om kommunikationen med ryssarna, måste justitieministern avgå, säger representanthusets demokratiske minoritetsledare Nancy Pelosi.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.