Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Australien börjar lätta på restriktionerna, men frågan är när det vanligtvis turisttäta området kring Harbour Bridge i Sydney i New South Wales åter får besökare. Bild: Rick Rycroft/AP/TT
Australien börjar lätta på restriktionerna, men frågan är när det vanligtvis turisttäta området kring Harbour Bridge i Sydney i New South Wales åter får besökare. Bild: Rick Rycroft/AP/TT

Australiska ledare oense om gränsöppning

Australiens lokala ledare gnabbas om när landets inre gränser bör öppnas igen, rapporterar ABC News.
Premiärministern i landets mest folkrika delstat, News South Wales, anklagas för att ha en mobbarattityd.

– Vi har som avsikt att hålla våra gränser öppna. Vi tycker att det är bäst för New South Wales men också bäst för Australien, säger delstatens premiärminister Gladys Berejiklian till ABC News.

Hon uppmanar även invånare i andra delar av landet att boka in semestrar i delstaten, som öppnar sina gränser den 1 juni.

Men besökare från bland annat grannen Victoria och Australian Capital Territory, som ligger inklämt inne i New South Wales, lär få problem med att komma hem igen och Berijiklian har kritiserat ledare från andra delar av landet för att de fortsatt håller sina gränser stängda.

Auckland före Brisbane

Skämtsamt har hon sagt att det är mer troligt att hon åker till Auckland i Nya Zeeland innan hon kan ta sig till Brisbane i granndelstaten Queensland.

Just Queenslands premiärminister Annastacia Palaszczuk har sagt att en gränsöppning kan dröja till september. Och delstatens transportminister Mark Bailey säger att man inte tar direktiv från Berejiklian.

– New South Wales måste skärpa sig och få ner samhällsspridningen så blir det bättre för hela landet, inklusive i Queensland, säger han till ABC News

Även Mark McGowan, premiärminister i Western Australia, är kritisk till hur New South Wales har hanterat pandemin.

– New South Wales hade (virusfartyget) Ruby Princess – jag menar seriöst? Och de försöker ge oss råd om gränssäkerhet, säger han.

Miljardnäring

Över hälften av Australiens omkring 7 000 bekräftade coronafall har upptäckts i New South Wales. 47 av de totalt 100 dödsfall i covid-19 som registrerats i landet har inträffat i delstaten.

Inrikesturismen är en viktig näring i Australien, enligt Reuters med en årlig omsättning på omkring 80 miljarder australiska dollar, motsvarande över 500 miljarder kronor.

Landets premiärminister Scott Morisson har sagt att han vill att merparten av de coronarealterade restriktionerna, enligt en trestegsplan, ska försvinna till juli månad. Men även om man från myndighetshåll har sagt att det inte längre finns hälsoanledningar till att hålla gränserna inom landet stängda är det i slutändan de lokala ledarna som avgör när de kan öppnas.

Emma Gyllestad/TT