Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Wikimedia Commons

Australiensare och amerikan kidnappade i Kabul under vapenhot

Två professorer vid American University of Afghanistan, en australiensisk och en amerikansk, kidnappades i söndags kväll under vapenhot rapporterar Reuters. –Vi fortsätter att avråda australiensare att resa till Afghanistan på grund av den extremt farliga situationen, säger Australiens utrikesdepartement i ett uttalande.

Afghanska myndigheter letar just nu efter en australiensare och en amerikan, bägge kidnappade under vapenhot i Kabul. De var båda professorer vid American University of Afghanistan, skriver ABC News.

Bortförda av beväpnade män

Enligt CNN färdades männen i bil längs en väg nära universitetet när minst två beväpnade män stoppade bilen. BBC rapporterar att kidnapparna bar den lokala arméstyrkans uniformer. En av kidnapparna krossade ett bilfönster med sitt vapen och förde med sig de bägge professorerna. En chaufför och en livvakt lämnades oskadda i bilen.

Enligt ABC har Kabuls polischef bekräftat kidnappningen, vilket även Australiens ambassad i Kabul gör. Det amerikanska utrikesdepartementet säger i ett uttalande att de är medvetna om incidenten, men har ingen information att ge ut.

Avråder att resa själva

Kidnappning är ett känt problem i Kabul. I juni blev en indisk hjälparbetare kidnappad i Kabul och släppt månaden senare. I samma område som för helgens kidnappning blev en tysk och en holländare kidnappade vid separata tillfällen förra året.

I juni började afghanska polisen råda utlänningar i huvudstaden att resa med vakter, alternativt stanna i hemmet.

American University of Afghanistan är landets största privata, ideella universitet, med mer än 1700 studenter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.