Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Australiens premiärminister Scott Morrison har sagt ja till att hämta hem barn till australiska IS-anhängare i Syrien. Arkivbild.

Australien tar hem IS-anhängares barn

Australien hämtar hem åtta barn och barnbarn till australiska IS-anhängare i Syrien, uppger landets medier.

De åtta barnen är alla barn eller barnbarn till i Australien kända IS-anhängare, som tagit sina familjer till Syrien. De fördes på söndagen under stor sekretess till Irak.

Tre av barnen i den ena familjen fördes till Syrien 2014, där deras föräldrar och två syskon dött. Ett av dem, som nu är 18 år, har där fött två barn, som också ingår i den grupp som nu hämtas till Australien. Barnens återföring är planerad för att inte riskera 18-åringens hälsa, då hon är höggravid.

Barnens mormor respektive mormorsmor har i flera år kampanjat för att de ska få komma tillbaka till Australien, och även besökt dem i ett läger i Syrien. Familjen kommer att återförenas i Sydney.

De andra tre barnen är syskon på mellan sex och tolv år, som också fördes till Syrien 2014 av nu döda IS-anhängare. De kommer att föras till Melbourne, där deras släktingar bor.

Barnens öde har debatterats flitigt i Australien, och enligt The Guardian är det första gången Australien hämtar hem barn till IS-anhängare. Premiärminister Scott Morrison säger enligt Sydney Morning Herald att han inte tog det slutgiltiga beslutet att hämta hem barnen lättvindigt.

- Att föräldrarna försätter sina barn i en farlig situation genom att ta dem till en krigszon är en förkastlig handling. Men barn ska inte straffas för sina föräldrars brott, säger Morrison, som tidigare sagt att landet bara kommer att hjälpa familjer om de själva tar sig till en ambassad eller ett konsulat.