Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den tidigare fängslade oppositionsledaren Anwar Ibrahim, som nyligen benådats, ses som en möjlig efterträdare till Malaysias 92-årige ledare Mahathir Mohamad.

Australien pekas ut för malaysisk korruption

Australien är medskyldigt i den stora korruptionshärva som Malaysias förra regering anklagas för. Det hävdar den framträdande malaysiske politikern Anwar Ibrahim.

- Det är på tiden att Australien accepterar att en del av dess utrikespolitik uppenbarligen har varit skändlig, säger 70-åringen i en intervju med radiokanalen ABC, med syfte på landets välvilliga relationer till den tidigare regeringen.

Anwar Ibrahim uppmanar samtidigt Australien att lämna ut polismannen Sirul Azhar Umar – som flydde Malaysia efter att han dömdes till hängning för mordet på en kvinna. Polismannen har hävdat att mordet beställts av "viktigt folk" som velat röja undan kvinnan.

Hon ska ha haft en relation med en mutanklagad person som stod nära den tidigare premiärministern Najib Razak.

Anwar Ibrahim ses som den troliga efterträdaren till den 92-årige premiärministern Mahathir Mohamad. Han vann överraskande valet i början av maj mot Najib Razak, vars regering skakades av korruptionsskandalen kring den statliga investeringsfonden 1MDB.

Australiens utrikesminister Julie Bishop försvarar sitt lands relationer till Malaysia, och säger att de möjliggjort samarbete mellan länderna i viktiga frågor.