Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flygpassagerare anländer från Melbourne till Sydney, där de covid-testas. Bild från februari.
Flygpassagerare anländer från Melbourne till Sydney, där de covid-testas. Bild från februari. Bild: Rick Rycroft/AP/TT

Australien ger upp vaccinmål

Australiens byte av Astra Zenecas vaccin för personer under 50 till Pfizer gör att landet ger upp målet om att ha alla vaccinerade innan årsskiftet.
– Covid sätter sina egna regler, man kan inte sätta sin egen agenda, säger premiärminister Scott Morrison.

Alla vuxna australier kommer inte att ha erbjudits en första vaccindos innan 2022 firas in.

"Även om vi skulle vilja se de här doserna vara färdiga före slutet av året, så är det inte möjligt att sätta sådana mål med tanke på de många osäkerheterna", skriver premiärminister Scott Morrison i ett Facebookinlägg.

"Annorlunda utmaning"

Australiens massvaccinationskampanj har till stor del förlitat sig på Astra Zeneca, vars vaccin kan produceras i landet. Men förra veckan meddelade regeringen att vaccinet inte längre är förstahandsvalet för personer under 50, av rädsla för de sällsynta fall av blodproppar i kombination med låga nivåer av blodplättar hos enstaka personer som fått vaccinet. Inte heller är det aktuellt att köpa in Janssens vaccin, som anses för likt Astra Zenecas, rapporterar mediebolaget ABC.

I helgen meddelades att Australien i stället köper ytterligare 20 miljoner doser av Pfizervaccinet, men de väntas anlända först under det fjärde kvartalet.

– Vår utmaning här i Australien är väldigt annorlunda från övriga världens. I helgen hade vi ingen samhällsspridning, australier kan träffa varandra i sina hem, gå ut på restauranger, gå på sportevenemang och kulturevenemang, säger Scott Morrison i ett videoinlägg.

Fortsatt stängda gränser

Förseningen av vaccindoser gör att öppnandet av landets gränser, som varit stängda i mer än ett år, skjuts på framtiden.

– Det är inte säkert just nu att öppna våra internationella gränser. Runt om i världen är covid-19 fortfarande utbrett. Vi ser fortfarande en ökning av nya fall, framför allt i utvecklingsländer, säger Morrison.

För det blödande flygbolaget Qantas, som räknat med att börja återuppta en del internationella flygningar i oktober, ser det mörkt ut. Enda undantaget är Nya Zeeland, som australier från och med måndag kan resa till i en resebubbla. Möjligtvis kan det bli en bubbla även med Singapore, men flygexperten Rico Merkert vid Sydney University är tveksam till om det blir av.

– Jag väntar mig inte att det flygs före slutet av året, tyvärr, säger han till The Sydney Morning Herald.

1,2 miljoner vaccindoser har hittills getts i Australien, som har 25 miljoner invånare.

Gustav Sjöholm/TT

Australien har haft 29 400 fall av smitta, och 909 personer med covid-19 har avlidit. Landet har haft två större utbrott, ett i mars–april 2020, följt av ett i juli–augusti.

En patient vårdas för närvarande på intensivvårdsavdelning.

Totalt har 16,1 miljoner tester genomförts, varav 0,2 procent varit positiva.

Källa: Australiens hälsodepartement (den 12 april).