Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kambodjas premiärminister Hun Sen röstar i valet 2014. Arkivbild.

Auktoritärt styre mot säker seger i Kambodja

Närmare 20 partier ställer upp i det stundande valet i Kambodja. Men att det skulle bli något annat än en rungande seger för sittande premiärminister Hun Sen och hans parti CPP är otänkbart i ett land där fria val verkar vara ett minne blott.

Oppositionen har upplösts, dess ledare fängslats eller tvingats i exil, medier har släckts och mänskliga rättigheter begränsats. Det är inte många som tror att söndagens val i Kambodja är något annat än ett spel för galleriet.

Premiärminister Hun Sen, som styrt landet i över 30 år, beskrivs som allt mer auktoritär och många bedömare menar att landet är på väg att bli en diktatur.

De flesta internationella givare, inklusive USA, EU och Sverige, har dragit in sitt stöd till valet eftersom man inte längre "tror på en möjlighet till en trovärdig valprocess", som EU uttrycker det.

Sverige har även dragit in en stor del av biståndet som gått till ett så kallat decentraliseringsstöd med målet att etablera folkvalda representanter på lokal nivå och därmed öka lokalt självbestämmande.

- Det kanske måste bli värre innan det blir bättre, säger den kambodjanska människorättsaktivisten Naly Pilorge vid ett besök i Stockholm i april.

Uppmanar till bojkott

Oppositionsledaren Sam Rainsy, som gått i exil i Frankrike efter att ha dömts för bland annat förtal, har uppmanat sina följare att bojkotta valet.

- Att rösta den 29 juli betyder bara att du spelar med i deras smutsiga spel. Förrädarna, som leds av Hun Sen, har dödat vår demokrati och sålt ut vårt land. Genom en bojkott visar vi att vi står för våra ideal och är fortsatt lojala med vårt folk och fast beslutna om att rädda vårt moderland, säger han i en intervju med den amerikanska radiokanalen Radio Free Asia.

Rainsys partiledarkollega Kem Sokha har fängslats och åtalats för förräderi, för att enligt regeringen ha planerat ett maktövertagande tillsammans med USA. Några månader efter fängslandet upplöstes deras parti CNRP och 118 av partiets representanter förbjöds från att engagera sig politiskt i fem år.

Ekonomi och korruption

En stark ekonomi som växt mellan 6 och 8 procent per år de senaste åren gör dock att CPP ändå har ett visst stöd, och Hun Sen tar gärna åt sig äran i takt med att fler kambodjaner får det bättre.

Men den ekonomiska tillväxten har också en baksida. Efter att företag köpt upp mark för odling eller byggprojekt har tusentals kambodjaner vräkts från sina hem, ofta med väldigt låg eller ingen ersättning alls.

Korruptionen är ett annat stort problem – landet ligger på plats 161 av 181 i antikorruptionsorganisationen Transparency Internationals senaste korruptionsindex.

Oroligt vid förra valet

I förra valet, 2013, lyckades oppositionspartiet CNRP få 44 procent av rösterna men anklagade regeringen för valfusk och vägrade först att acceptera valresultatet.

Efter nästan ett år av protester och bojkott, där CNRP vägrade inta sina platser i nationalförsamlingen, slöts till slut ett avtal mellan CNRP och CPP i juni 2014. Enligt överenskommelsen skulle man bland annat reformera landets valmyndighet. CNRP fick också vissa nyckelroller i nationalförsamlingens olika kommittéer. Vid kommunalvalet 2017 tog CNRP runt 43 procent av rösterna mot CPP:s 50.

Men förhoppningen om att Kambodja skulle kunna genomföra ett fritt och demokratiskt val försvann abrupt när Kem Sokha greps för förräderi och partiet upplöstes i november 2017.

Majoriteten av partiets representanter i nationalförsamlingen har sedan dess lämnat landet och partiets platser delades ut till ett flertal småpartier som nu ger sitt stöd till CPP.