Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En utbränd bil utanför en regeringsbyggnad i Libreville, Gabon, tidigare i veckan. Arkivbild.

AU ska medla i Gabon-konflikt

Afrikanska unionen (AU) ska inom kort sända en delegation till Gabon för att försöka lösa krisen i landet, där båda kandidaterna i förra månadens presidentval hävdar att de vunnit. Samtidigt föreslår Frankrike att rösterna räknas om.

En talesperson för AU säger att ärendet är brådskande och att en delegation på hög nivå "mycket snart" ska bege sig till Gabon. Försöken att medla mellan den sittande presidenten Ali Bongo och utmanaren Jean Ping förväntas ledas av Tchads president Idriss Deby, som för närvarande är ordförande i AU, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Valls vill räkna om

Ali Bongo har utropats till segrare i valet men utmanaren Jean Ping har vägrat att ge upp. De oklara omständigheterna kring resultatet har fått justitieministern Seraphin Moundounga att avgå. Och nu får han stöd från Frankrikes premiärminister Manuel Valls:

- Det vore klokt att göra en omräkning, säger Valls till den franska radiokanalen RTL, enligt nyhetsbyrån AFP.

Valls pekar på att det finns "en del tveksamheter" kring valprocessen. Tidigare har Frankrike, tillsammans med EU och USA, uppmanat Gabon att för transparensens skull släppa röstsiffror per vallokal.

Stökigt i landet

Det har varit stökigt i Gabon sedan valresultatet tillkännagavs. Vissa tecken på att situationen håller på att lugna ner sig har synts under början av veckan. Trafiken i huvudstaden Libreville har återupptagits, och många har gått tillbaka till sina jobb efter förra veckans oroligheter och demonstrationer.

Men oppositionsledaren Jean Ping uppmanar till fortsatt motstånd:

"Jag ber er att från och med i dag inte använda våld utan att göra motstånd genom att blockera landets ekonomi. Jag föreslår att vi stoppar alla aktiviteter och påbörjar en generalstrejk", sade han i ett uttalande riktat till alla i landet.

Minst sex personer har dödats och 1 000 frihetsberövats efter valet, som gav Bongo en knapp seger enligt de officiella siffrorna.