Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En båt från den iranska flottan i släckningsarbete vid ett av de attackerade fartygen. Bilden publicerades av den iranska nyhetsbyrån Tasnim.

Attackerade fartyg i hamn för undersökning

Skadorna på de två fartyg som attackerades i Omanbukten förra veckan har börjat undersökas. Saudiarabien har anslutit sig till USA:s linje – att Iran ligger bakom attackerna – och Storbritannien varnar för var situationen är på väg.

De två tankfartygen, det norskägda Front Altair och japanska Kokuka Courageous, står i två olika hamnar vid Förenade arabemiratens kust. Emiratiska myndigheter ska utföra säkerhetskontroller och sedan ska fartygens skador bedömas innan deras last kan plockas av.

Den senaste veckan har USA pekat ut Iran som ansvarigt för attackerna. I detta har man fått visst stöd från Storbritannien och nu också från Saudiarabien.

"Tvekar inte inför hot"

Den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman råder det internationella samfundet att "kraftfullt markera" mot attackerna. USA-allierade Saudiarabien och Iran är bittra motparter om herraväldet i Mellanöstern.

I en intervju med den saudiska tidningen al-Sharq al-Awsat framhärdar Mohammed bin Salman att Iran inte tog hänsyn till att Japans premiärminister Shinzo Abe var på besök i Teheran.

- De svarade på hans (diplomatiska) arbete genom att attackera två tankrar, varav en var japansk, säger kronprinsen.

Även i maj inträffade liknande händelser vid fyra tankfartyg i regionen. På söndagen rapporterar den statliga saudiska nyhetsbyrån SPA att det saudiska luftvapnet markerade genom att flyga över regionen i formation tillsammans med amerikanska stridsflygplan.

- Vi vill inte ha krig, säger Mohammed bin Salman i intervjun.

- Men vi tvekar inte att hantera alla eventuella hot.

Tror på ovilja till krig

Storbritannien sade tidigare i veckan att man är "nästan säkra" på att Iran utfört attackerna mot tankfartygen.

Den brittiske utrikesministern Jeremy Hunt förtydligar i en intervju med BBC att landet har gjort egna bedömningar.

- Vi tror inte att någon annan kan ha gjort detta, säger Hunt, som samtidigt försöker gjuta olja på vågorna.

- Bägge sidor i denna dispyt tror att den andra sidan inte skulle vilja ha ett krig. Vi uppmanar alla parter att trappa ned.

Hunt säger att han har talat med USA:s president Donald Trump om saken.

- Jag är helt på det klara med att USA å sin sida vill att detta slutar med förhandlingar.

På fredagen meddelade Iran att man kallat upp den brittiska ambassadören i Teheran för att markera mot Hunts "ogrundade" anklagelser. Det brittiska utrikesdepartementet säger dock att detta inte har hänt.

Iran har å sin sida sagt att USA kan ligga bakom attackerna.

"Under beskjutning"

Den norska skeppsägaren har sagt att man ännu inte kan fastslå orsaken till explosionerna ombord.

"Orsaken till explosionen är okänd, men vi har uteslutit möjligheten att den utlöstes av ett mekaniskt fel eller mänskliga faktorn", skriver företaget Frontline i ett pressmeddelande.

På sociala medier sprids nu ett ljudklipp som uppges vara nödropet från fartygets kapten, rapporterar VG.

”Vi är under beskjutning, vi är under beskjutning, vi är i behov av omedelbar assistans”, säger kaptenen i ljudklippet.

Frontline har inte bekräftat att klippet kommer från fartyget.

- Jag tror att det är vår kapten som talar och vi tror att det är äkta, men det kommer att bekräftas i undersökningen, säger företagets vd Robert Hvide Macleod till tidningen.

Oro på marknaden

Händelsen har väckt oro på de globala marknaderna för fossila bränslen. De inblandade skeppen i torsdags fraktade etanol och metanol, men även så mycket som en fjärdedel av all sjöburen råolja i världen passerar vattnen i Hormuzsundet, där Förenade arabemiraten och Oman ligger på ena sidan och Iran på den andra.

USA har publicerat vad man kallar bevis för iransk inblandning, i form av en videosnutt som sägs visa hur iranska revolutionsgardister hanterade en mina vid ett av de anfallna fartygen i torsdags. Sekvensen är dock väldigt suddig och svårtolkad.

Den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo hävdar i en intervju i tv-programmet Fox News Sunday att USA har gjort allt vad landet kan för att undvika ett krig och fortfarande inte vill ha ett sådant – men tillägger samtidigt att man kommer att "vidta alla nödvändiga åtgärder" för att viktiga farleder ska hållas öppna för handel som vanligt.