Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Assange vill söka asyl i Frankrike

Under fredagen kom beskedet från den svenska åklagaren - åtalet mot Julian Assange läggs ned. – Det är inte vad vi förväntar oss av en civiliserad stat, säger Wikileaksgrundaren om Sveriges roll i att han har hållits "fängslad".

Tidigare under fredagen kom beskedet från överåklagare Marianne Ny: Den rättsprocess som tog sin början efter Julian Assanges sverigebesök år 2010 har sannolikt nått sitt slut. Sedan dess har hundratals journalister väntat på plats utanför Ecuadors ambassad i London i hopp om att Assange skulle göra ett uttalande.

Och till slut kom det. 

"Även om idag var en viktig seger, så är resan långtifrån över", inledde Wikileaks grundaren Julian Assange sitt uttalande från balkongen på Ecuadors ambassad, där han har bott de senaste sju åren. 

– Det är inte vad vi förväntar oss av en civiliserad stat, säger Wikileaksgrundaren om Sveriges roll i att han har hållits "fängslad".

Enligt Assange kommer Wikileaks fortsätta att offentliggöra material, och han betonar att han "har rätt att söka asyl". Att Storbritanniens "skulle gripa mig för att söka asyl, är ohållbart". Enligt hans advokat Juan Branco har Assange planer på att söka politisk asyl i Frankrike.

Wikileaksgrundaren tackade samtidigt Ecuador för att man tagit emot honom och återvände in i ambassadsbyggnaden efter sitt korta anförande, och svarade inte på några frågor från pressen.

Utredning läggs ner

Sex månader efter förhören med den våldtäktsmisstänkte Wikileaksgrundaren kom beskedet från överåklagare Marianne Ny: Den rättsprocess som tog sin början efter ett Sverigebesök 2010 har sannolikt nått sitt slut.

– Assange ser det här som en seger för honom och välkomnar förstås att den här pärsen är över, säger Wikileaksgrundarens advokat Melinda Taylor.

På twitter kommenterade Assange beslutet: "Frihetsberövad i sju år utan åtal medan mina barn vuxit upp och mitt namn dragits i smutsen. Jag förlåter inte och glömmer inte".

Assanges svenske advokat Per E Samuelson hävdar att besluten att häva häktningen och lägga ner förundersökningen grundar sig på att åklagarna inte längre kan se fram mot en fällande dom. Men enligt överåklagare Marianne Ny är det helt fel.

– Om Assange återvänder till Sverige innan brottet preskriberas 2020 kan det hända att förundersökningen återupptas, säger hon.

– Assanges skuld eller oskuld har inte slagits fast i och med dagens besked, enligt Ny.

Samuelsson för också ett resonemang om att USA-uttalanden om att man vill ha Assange fängslad spelat in. Men Ny tillbakavisar även det.

– Beslutet i dag har inte någonting med amerikanska myndigheters agerande att göra, säger hon.

Beslutet grundar sig istället på att "alla möjligheter att driva utredningen framåt nu är uttömda" och att det inte längre framstår "som proportionerligt att upprätthålla" häktningen.

Bland annat kunde man aldrig formellt delge Assange misstanke om brott vilket krävs för att gå vidare. Han motsatte sig det vid förhören på ambassaden i London och Ecuadors villkor var att allt skulle bygga på frivillighet.

Vill utreda skadestånd

Per E Samuelson säger till TT att Assange har bett honom att undersöka möjligheterna att inleda en stämning mot svenska staten. Det handlar inte om pengar utan om upprättelse, enligt Samuelson.

Våldtäkten som Assange misstänks för skedde i augusti 2010. Från Sverige åkte Assange till Storbritannien där han efter diverse rättsliga turer tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Assange har inte velat återvända till Sverige för att höras om brottsmisstankarna då han hävdat att det funnits risk för att Sverige då skulle utlämna honom till USA.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.