Julian Assange i fredags, när han precis gripits på Ecuadors ambassad i London.
Julian Assange i fredags, när han precis gripits på Ecuadors ambassad i London.

Assange "skulle samarbeta" med Sverige

Julian Assange skulle samarbeta med svenska myndigheter om förundersökningen om våldtäkt tas upp igen, men han kommer att fortsätta motsätta sig alla försök att utlämna honom till USA, uppger hans advokat.

ANNONS
|

- Vi svarar gärna på de frågorna om och när de kommer upp, säger hans advokat Jennifer Robinson om våldtäktsanklagelserna till Sky News.

- Den viktigaste frågan just nu är den om utlämning till USA, som vi har varnat för i många år, säger hon.

ANNONS

Wikileaksgrundaren har hela tiden nekat till anklagelserna om våldtäkt i Sverige. Om Stockholm skulle göra en formell begäran om utlämning kommer Storbritannien tvingas fatta beslut om huruvida den svenska eller den amerikanska begäran ska behandlas först.

Vill ha försäkran

Assange vill ha en försäkran från Sverige att han inte skulle utlämnas till USA.

- Han står inte över lagen. Julian har aldrig varit orolig för att möta rättsinstanser i Storbritannien eller i Sverige. Det här fallet handlar om och har alltid handlat om hans oro för att skickas för att möta den amerikanska orättvisan.

Julian Assange greps av brittisk polis i fredags efter att ha tillbringat sju år på Ecuadors ambassad. Han är begärd utlämnad till USA för dataintrång och är även fortfarande misstänkt för våldtäkt i Sverige, även om förundersökningen lagts ner.

Pappan chockad

Assanges pappa, John Shipton, vädjade under helgen till australiska myndigheter om att ta hem sonen till Australien. Han säger sig vara chockad över att se i vilket skick Assange var när han bars ut från Ecuadors ambassad i London.

ANNONS

- Jag såg hur poliserna släpade honom nedför trappan, han såg inte alls okej ut. Jag är 74 och ser bättre ut, trots att han är 47. Det är en fullkomlig chock.

Enligt Shipton borde utrikesdepartementet och premiärministern på ett nyanserat sätt "göra någonting", säger han till Melbourne's Sunday Herald Sun.

- Det kan enkelt lösas till allas tillfredsställelse.

I fredags gjorde dock premiärminister Scott Morrison klart att Julian Assange inte skulle få någon specialbehandling.

TT-AFP

Bakgrund: Assanges misstänkta brott

Den 24 augusti 2010 anhålls Julian Assange i sin frånvaro efter ett besök i Sverige. Han misstänks för sexualbrott mot två kvinnor. Det gäller våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång. Under hösten efterlyses han internationellt och i december grips han i London. Efter beslut om att han ska överlämnas till Sverige lyckas han ta sig till Ecuadors ambassad i London där han ansöker om politisk asyl.

Svenska åklagare hade i flera år ambitionen att Assange skulle höras i Sverige om sexualbrottsanklagelserna, men i mars 2015 meddelade överåklagare Marianne Ny att hon ville förhöra honom i London. Detta sedan hon kritiserats av Svea hovrätt under hösten 2014 för att inte leva upp till skyldigheten att driva förundersökningen framåt.

Först i november 2016 kom förhören till stånd, ledda av ecuadorianska åklagare. Vid det laget hade de misstänkta brotten mot en av kvinnorna – olaga tvång och två fall av sexuellt ofredande – redan preskriberats.

Den fjärde brottsrubriceringen – misstänkt våldtäkt – preskriberas i augusti 2020, men den 19 maj 2017 beslutade överåklagare Marianne Ny att lägga ner förundersökningen och häva häktningen av Assange.

Efter gripandet av Julian Assange i torsdags stod det klart att USA vill åtala Assange för försök till dataintrång för att komma åt försvarsuppgifter.

ANNONS