Assange laddade med 40-årsfest

ANNONS
|

Festen hölls på Ellingham hall i Norfolk som ligger ungefär 20 mil nordost om London. Godset kan liknas vid en stor herrgård och det är där Assange har suttit i husarrest ett drygt halvår. Många gäster var inbjudna, bland annat Rick Falkvinge, som tidigare var partiledare för det svenska Piratpartiet.

– Alla pratade med alla. Vi nätverkade till långt, långt in på natten. Det var en 40-årsfest som heter duga, säger han till Aftonbladet.

– Husarresten gjorde att vi vid ett visst klockslag var tvungna att flytta in festen från trädgården till huset, säger Falkvinge till tidningen.

Assange är sedan i november förra året häktad i sin frånvaro. I slutet av februari i år avgjorde en brittisk domare att Assange ska överlämnas till Sverige. Beslutet överklagades av Assange, som via sina advokater gått till hätskt angrepp på den svenska åklagaren Marianne Ny, det svenska rättssystemet och statsminister Fredrik Reinfeldt.

ANNONS

När frågan nu avgörs i en högre instans, har Assange bytt försvarsteam – och strategi.

Svärtat ner

Gareth Peirce, välkänd människorättsadvokat, säger i en intervju med den amerikanska nättidningen The Nation att Assanges förra försvarsteam skapat förvirring och ett motstånd i Sverige genom att svärta ner det svenska rättssystemet.

Peirce, som bland annat företrätt Guantanamofångar, medger att det är förståeligt med viss paranoia hos Assange och hans försvar. Ett argument för att inte lämna ut Assange till Sverige har varit att han i så fall riskerar att föras vidare till USA där högerpolitiker som Mike Huckabee krävt att han ska dömas till dödsstraff för Wikileaks avslöjanden. Men försvarets strategi har lett till att inte bara den allmänna svenska opinionen tagit avstånd från Assange utan också delar av den internationella vänster- och fredsrörelsen, konstaterar hon i intervjun.

I husarrest

Peirce beklagar också att de två svenska kvinnor som anklagat Assange för våldtäkt och sexuellt utnyttjande har hängts ut världen över i samband med processen.

Sedan domaren Howard Riddles beslut den 24 februari har Julian Assange suttit i husarrest på ett gods i Norfolk i östra England. När han några veckor före tisdagens förhandling återigen klev ut i rampljuset, i samband med ett samtal med den slovenske filosofen Slavoj Zizek, såg han betydligt mer välmående ut än under vinterns domstolsförhandlingar.

ANNONS

Han fick själv frågan om bytet av försvar också kommer att innebära en annan attityd till den svenska begäran.

–Det är möjligt, blev svaret.

ANNONS