Assange fruktar för sitt liv

ANNONS
|

Han fruktar för sitt liv och tror att han inte skulle få en rättvis rättegång - Wikileaksgrundaren Julian Assange vill inte bli utlämnad till Sverige.

Ett svenskt vittne ger honom stöd för farhågorna.

-Han kommer inte att få en rättvis rättegång om press och åhörare utestängs från rättegången och i våldtäktsmål är det vanligt att förhandlingarna sker bakom stängda dörrar, hävdade Assanges advokat Geoffrey Robertson vid förhandlingarna i London på måndagen.

Han ifrågasatte varför Assange inte förhörts medan han var kvar i Sverige, och varför den svenska åklagaren Marianne Ny inte nappat på erbjudandet om att förhöra honom via Skype eller videolänk från den svenska ambassaden i London.

Sökte kontakt

Enligt den brittiska åklagarmyndighetens representant Clare Montgomery kontaktade den svenska åklagaren Assanges svenske advokat Björn Hurtig upprepade gånger och bad honom att ta kontakt med sin klient.

-Men herr Hurtig förklarade att han inte lyckats få kontakt med Assange, sade hon.

Liksom vid tidigare förhandlingar vaktade ett stort medieuppbåd utanför domstolen i östra Greenwich där säkerhetskraven skärpts sedan den förra förhandlingen i januari.

ANNONS
Ingen förtur

Få medgavs förtur förbi kön.

-Det är oacceptabelt, fräste den australiske journalisten John Pilger som med människorättsförespråkaren Bianca Jagger i sällskap stoppades när de försökte gå förbi kön.

Väl inne vinkade Pilger från åhörarläktaren till Assange som placerats i ett glasförsett rum i bakre delen av rättegångssalen.

Försvarets vittne Brita Sundberg-Weitman, pensionerad lagman och tidigare ordförande i Medborgarrättsrörelsen, gick hårt åt den svenska åklagaren.

Ondskefull attityd

-Jag förstår inte hennes attityd gentemot Julian Assange. Den verkar rent ondskefull, sade Sundberg-Weitman, som var chef för Solna tingsrätt fram till 2001.

Hon hävdade att svenska domare agerar självsvåldigt och inte följer en juridisk tradition, vilket gör att Assange inte kan vara säker på en rättvis rättegång.

Sundberg-Weitman anklagade Ny för att ha tappat distansen och för att vara partisk i kvinnomisshandels- och våldtäktsmål. På frågan från åklagaren tvingades Sundberg-Weitman dock medge att hon inte känner Ny personligen utan grundar sina åsikter på vad hon läst i tidningsartiklar.

-Svenskar förstår inte den juridiska skillnaden mellan att gå med på sex och att ge sitt medgivande till sex. Den svenska lagen borde skrivas om, sade ett annat vittne, debattören och bloggaren Göran Rudling som försvaret kallat som vittne.

ANNONS