Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Wikileaksgrundaren Julian Assange efter domstolsförhandlingar i London i maj i år. Arkivbild.

Assange åtalas i USA för spionage

Julian Assange åtalas på 17 punkter för spionage, meddelar USA:s justitiedepartement. Anklagelserna gäller hans roll i att hemligstämplade militära och diplomatiska handlingar publicerats av Wikileaks.

De nya anklagelsepunkterna är en del i ett ersättningsåtal som betydligt ökar rättsfallets omfattning, skriver The New York Times.

Den tidigare underrättelseanalytikern Chelsea Manning dömdes 2013 för att ha läckt dokument som senare publicerades av Wikileaks.

“Assange, Wikileaks-anknutna och Manning delade det gemensamma målet att bryta mot lagar om restriktioner för hemligstämplad information och att sprida den offentligt", heter det i åtalet.

Wikileaksgrundaren Assange anklagas bland annat för att ha avslöjat försvarshemligheter, bland annat genom att avslöja namn på källor i Iran, Kina och Syrien, skriver nyhetssajten Politico. Han anklagas också för att ha publicerats information om USA:s aktiviteter i Afghanistan och i Irak vilket ska ha försatt afghanska och irakiska medborgare i fara, enligt åklagarna.

Julian Assange, som i USA sedan tidigare anklagas för hackerrelaterade brott, avtjänar ett 50 veckor långt fängelsestraff i Storbritannien för att ha brutit mot borgensbestämmelser genom att hålla sig undan på Ecuadors ambassad. Detta i samband med att han begärdes utlämnad till Sverige, misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor.

Den 30 maj ska en brittisk domstol behandla frågan om att eventuellt utlämna Assange till USA.