Demonstrationer mot rasism och polisvåld i Philadelphia under tisdagen. Arkivbild. Bild: Matt Rourke/AP/TT
Demonstrationer mot rasism och polisvåld i Philadelphia under tisdagen. Arkivbild. Bild: Matt Rourke/AP/TT

Arresteringsorder utfärdad mot Floydpoliserna

Efter nio dagar av landsomfattande protester mot rasism och polisövervåld i USA kommer beskedet att de fyra poliser som närvarade i samband med det dödliga polisingripandet mot George Floyd kommer att åtalas för brott.

Under onsdagen kom beskedet att den polis som tryckte sitt knä mot George Floyds nacke kommer att åtalas för dråp, den rubricering som tidigare omnämnts har varit den amerikanska motsvarigheten till "vållande till annans död".

Floyds familj säger via sin advokat att de anser att han i stället bör åtalas för mord.

Ytterligare tre poliser som närvarade vid ingripandet kommer även de att åtalas för medhjälp till brott i samband med det våld som tros ha orsakat Floyds död. En arresteringsorder är utfärdad för de tre poliserna.

Samtliga av de poliser som var inblandade i händelsen har avskedats i väntan på utredning.

Samtidigt meddelar delstaten Minnesota att man anmäler Minneapolis polismyndighet för att ha brutit mot landets antidiskrimineringslagar när Floyd dödades av polisen. Delstaten kommer också att utreda om polisen har ägnat sig åt systematisk diskriminering.

Dog efter polisgrepp

Under nästan nio minuter tryckte den huvudmisstänkte polisen sitt knä mot nacken på den obeväpnade och handfängslade George Floyd medan ytterligare kollegor höll fast Floyd trots att denna vädjade att de skulle släppa greppet då han inte kunde andas.

På en videoupptagning från händelsen hörs Floyd säga "ni dödar mig, snälla döda mig inte", någon minut senare blir han stilla och tyst. Han dödförklarades senare på sjukhuset.

Landsomfattande protester

George Floyds död blev gnistan som tände en våg av demonstrationer mot rasism och polisövervåld runt om i USA.

I flera stora amerikanska städer har tiotusentals människor trotsat utegångsförbuden, som införts för att stoppa den senaste veckans kravaller, upplopp och plundringar. Demonstrationståg har marscherat genom stora städer som Los Angeles, Philadelphia, Atlanta, New York och huvudstaden Washington DC.

Fast på bro

I Floyds hemstad Houston samlades under tisdagen tusentals människor för en manifestation organiserad av hans familj och vänner.

Även i New York City gick tusentals människor under gårdagen i en protestmarsch från stadsdelen Brooklyn mot Brooklyn Bridge, medan polishelikoptrar cirkulerade över dem. Vid 23-tiden lokal tid, klockan 5 svensk tid, var Manhattan Bridge full av demonstranter som omringats av polis på båda sidorna av bron. Polisen tycktes efter ett tag låta demonstranterna lugnt få lämna bron, rapporterar mediebolaget CNN.

Runt om i världen – bland annat i Stockholm – har stora solidaritetsdemonstrationer hållits i protest mot polisens agerande mot George Floyd.

En demonstrant och en polis skakar hand under tisdagens protester i New York. Bild: Wong Maye-E/AP/TT
En demonstrant och en polis skakar hand under tisdagens protester i New York. Bild: Wong Maye-E/AP/TT
En demonstrant höjer sin näve under en manifestation i Columbus, Ohio, under tisdagen. Bild: Joshua A. Bickel/AP/TT
En demonstrant höjer sin näve under en manifestation i Columbus, Ohio, under tisdagen. Bild: Joshua A. Bickel/AP/TT