Under Walbrzych i Polen finns miltals med tunnlar som nazisterna byggde under andra världskriget, som den på bilden.
Under Walbrzych i Polen finns miltals med tunnlar som nazisterna byggde under andra världskriget, som den på bilden.

Armén undersöker tyska "guldtåget"

ANNONS
|

Enligt nyhetsbyrån Reuters pratade uniformerade soldater under fredagen med invånare och myndigheter i orten Walbrzych, en gammal gruvstad i sydvästra Polen.

Uniformerna tydde på att det i huvudsak rör sig om minröjare.

Polska myndigheter har tidigare varnat allmänheten för att ge sig in i tunnlarna. Om tåget verkligen finns är det stor risk för att det är försåtminerat.

Det finns inga bevis för tågets existens. Det hindrar inte lycksökare från att ta sig till Walbrzych.

Där påstås minst ett tåg stå gömt i hemliga tunnlar sedan andra världskrigets slut. Rykten gör gällande att det ska finnas ovärderliga skatter i lasten, skatter som i första hand härrör från tyska plundringar under kriget.

ANNONS

Bland de rykten om skatter som cirkulerar har Bärnstensrummet ett framträdande plats.

Det är ett rum helt byggt i bärnsten som 1716 överlämnades som gåva av Preussens kung Fredrik Wilhelm till Rysslands tsar Peter den Store.

Rummet plundrades helt och hållet av tyska soldater under andra världskriget från ett palats utanför Sankt Petersburg, dåvarande Leningrad. Det visade senare upp i Kaliningrad (dåvarande Königsberg) men är sedan krigsslutet spårlöst försvunnet och kan mycket väl ha förstörts under bombardemang.

De gamla myterna om "guldtåget" har blivit aktuella sedan två män, en tysk och en polack, i augusti påstod att de fått uppgifter om tågets existens av en man som låg på sin dödsbädd.

De framträdde nyligen i polsk tv och sade sig ha fler bevis för att tåget finns gömt i en tunnel. Bland annat har de visat upp en bild, tagen med markradar, som de hävdar visar ett bepansrat tåg.

De vill ha 10 procent av skatternas värde.

Tunnlarna byggdes under kriget av tyska krigsfångar. De byggde även underjordiska bunkrar och fabriker i trakten av Walbrzych, som fram till 1945 hette Waldenburg.

ANNONS

I förra veckan sade Polens vice kulturminister att han till 99 procent är övertygad om att guldtåget har lokaliserats, men departementet tog senare avstånd från uttalandet.

Bland tvivlarna finns Polens centralbankschef Marek Belka. Han fick i onsdags en fråga om det tänkbara guldfyndet skulle öka landets guldreserver, men avfärdade ryktena som rena påhitt.

ANNONS