Arktis is ökar igen

ANNONS
|

- Och det mäktiga högtryck som rått i Arktis och som gett oss de kalla nordliga vindarna är försvagat, nästan neutralt, säger klimatforskare Jee-Hoon Jeong vid Geovetarcentrum, Göteborgs universitet.

Alltså: Fritt fram för våren!

- Men den kommer långsamt. Det tar tid för klimatsystemet att bli normalt igen, säger Jee-Hoon Jeong.

Att isen åter breder ut sig är inte ett trendbrott i klimatutvecklingen enligt Ralf Döscher, oceanograf och klimatforskare vid Rossby Centre, SMHI:

- Sedan tre-fyra veckor är utbredningen inom gränsen för standardavvikelserna under 1900-talets två sista decennier. Det är mer is nu än vid samma tid vintern 2006-07 men inte en återhämtning till 90-talets nivåer.

ANNONS

På hemsidan för USA:s nationella snö- och isdatacentral, NSIDC i Boulder Colorado, visas klimatförändringen i ett diagram över isens utbredning i februari, den kallaste vintermånaden, sedan 1978. Kurvan pekar spikrakt nedåt, en minskning från över 16 miljoner kvadratkilometer till årets knappt över 14,5. Det är en minskning med 2,9 procent om året.

Och även om marsveckornas ökade istäcke ännu inte syns i den statistiken förändrar det inte helhetsbilden.

- Efter varje bottennotering sker alltid en återhämtning, men trenden är tydlig, säger Ralf Döscher.

Samma diagram över september – den varmaste månaden i arktis – visar en ännu mer dramatisk utveckling. Nästan åtta miljoner kvadratmeter is (mot vinterns 16 miljoner) 1978 var september 2007 nere i bara drygt hälften. Sedan har sommarisen återhämtat sig något till 5,5 miljoner förra året.

ANNONS