Arktis blir allt grönare

ANNONS
|

Bakom resultaten står forskare i Internationella tundraexperimentet (Itex) som i 30 år studerat hur växtligheten förändrats i 158 växtsamhällen på 46 platser i Arktis. Där märks den globala uppvärmningen tydligast, med kraftigt ökade temperaturer, på upp till tre grader i vissa områden, under det senaste seklet.

När forskarna nu redovisar sina resultat för perioden 1980–2010 slår de fast att den ökade växtligheten har en klar koppling till det allt varmare klimatet.

Påtagliga bevis

–Det är de första handfasta och påtagliga bevisen för att vegetationsförändringarna kan kopplas ihop med den globala uppvärmningen, samtidigt som studien visar hur mycket den påverkat de olika platserna, säger Robert Björk vid Göteborgs universitet, en av deltagarna i studien.

ANNONS

Hur stor förändringen är beror bland annat på vilken klimatzon det är, hur fuktig marken är och om det finns permafrost. Eftersom forskarna studerat växtligheten på exakt samma platser under så lång tid har de kunnat följa och dokumentera de lokala temperaturerna och se hur naturen påverkats just där.

–Framför allt buskar och dvärgbjörk har ökat i områden som blivit varmare och även exempelvis tågväxter går framåt i varma och fuktiga miljöer. I de kalla högarktiska trakterna är det främst örter, som fingerväxter och vallmoarter, som ökat, säger Robert Björk.

Varierar kraftigt

Resultaten antyder att växtligheten på tundran varierar kraftigt regionalt som svar på uppvärmningen. Det betyder, varnar forskarna, att en långvarig uppvärmning i Arktis kan komma att leda till mycket större förändringar än vad forskarna observerat hittills.

Studien omfattar de arktiska områdena från Alaska till Skandinavien. Ryssland, med sin vidsträckta tundra, deltog till en början men drog sig senare ur projektet.

De nya rönen publiceras i tidskrifterna Nature Climate Change och Ecology Letters.

Arktis är polarområdet runt Nordpolen som omges av Norra ishavet. Ett mått på vilka delar som ska räknas till Arktis är att genomsnittstemperaturen i juli inte ska överstiga 10 grader. Med den avgränsningen blir Arktis totala areal cirka 26 miljoner kvadratkilometer, varav 8 miljoner på land.

Till Arktis hör nordligaste Norge, större delen av Island, hela Grönland, de norra kusterna i Alaska, Kanada och Ryssland samt Arktiska oceanen.

I området lever cirka två miljoner människor. Bland ursprungsbefolkningar återfinns inuiter, aleuter och samer.

Källa: Nationalencyklopedin (TT)

ANNONS